V Miláně pokračuje soud s agenty CIA za únos imáma

Milán (Itálie) - V italském Miláně dnes pokračuje proces s 26 americkými agenty Ústřední zpravodajské služby CIA a šesti bývalými vedoucími pracovníky italských tajných služeb. Jsou obžalováni z účasti na únosu někdejšího egyptského imáma v únoru 2003. Soud má rozhodnout, jestli budou vypovídat vrcholní italští politici.

Spolupracovník ČT Josef Kašpar se domnívá, že italští politici před soudem vypovídat nebudou. Kabinet požádal Ústavní soud, aby dal proces zastavit. Argumentuje tím, že dokumenty předkládané u soudu mohou porušit státní tajemství a poškodit tradičně dobré vztahy Itálie s USA.

Jde o první proces týkající se tajných letů a transferů CIA. Všech 26 amerických agentů je souzeno v nepřítomnosti. Milánská prokuratura požádala o jejich vydání, ani jedna z předchozích italských vlád Spojeným státům ale žádost o vydání nepředala s vědomím toho, že by jí americké orgány stejně nevyhověly.

Imám mešity v Miláně Usáma Mustafa Hasan Nasr, známý také jako jako abú Umar, byl podezřelý z terorismu. Sedmnáctého února 2003 ho podle prokuratury uneslo komando CIA za pomoci italských agentů a převezlo na americkou základnu v Avianu na severovýchodě Itálie a poté do Egypta. Zde byl uvězněn a údajně mučen.

Obžaloba viní tajné služby, že bez souhlasu soudu byl na italském území s vědomím italských tajných služeb unesen cizí státní příslušník, byť měl v Miláně povolení k pobytu. Kašpar se ovšem domnívá, že proces vyzní do ztracena a zůstane dalším z nevyřešených italských tajemství. Postoj italských úřadů kritizoval i švýcarský senátor Dick Marty, kterého Rada Evropy pověřila vyšetřením informací o údajných tajných věznicích CIA v Evropě. Marty tvrdí, že případ abú Umara nebyl v době po teroristických útocích z 11. září 2001 zdaleka ojedinělý.