Obama v Berlíně: Evropa je naším nejlepším partnerem

Berlín - Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama dnes v rámci své cesty po Evropě navštívil Berlín. Ve večerním projevu u Sloupu vítězství vyzval Evropu, aby stála po boku Spojených států v úsilí dosáhnout stability v Afghánistánu a čelit globálním hrozbám, jako je změna klimatu a šíření jaderných zbraní. Starý kontinent označil za nejlepšího amerického partnera.

Obama se ještě před večerním projevem sešel s německou kancléřskou Angelou Merkelovou. Společně řešili problematiku Íránu, Afghánistánu i Blízkého východu. Otevřeli i kancléřky oblíbené téma globálních změn klimatu a Obama ocenil její vůdčí úlohu při mezinárodním úsilí v této problematice. Zároveň potvrdil vlastní příslib usilovat o snížení amerických emisí skleníkových plynů do roku 2050 o 80 procent.

Nejočekávanějším momentem Obamovy návštěvy Berlína byl jeho večerní projev. Původně měl přednášet před Braniborskou bránou, kancléřka Merkelová však nepovažovala za vhodné, aby kandidát na prezidenta prakticky vedl svou předvolební kampaň před symbolem města, neboť není dostatečně významnou osobností. Zpravodajka ČT v Berlíně Hana Scharffová přitom upozornila, že před Braniborskou bránou vždy oslavují němečtí fotbalisté vítězství.

Amerika nemá lepšího partnera, než je Evropa, uvedl Obama v projevu, který začal pronášet dnes večer a z něhož jeho kampaň zveřejnila předem úryvky. „Nikdo nemá rád válku. Uznávám ohromné problémy v Afghánistánu,“ prohlásil. „Ale moje země a vaše země mají zájem na tom, aby první mise NATO mimo Evropu byla úspěchem. A pro naši společnou bezpečnost je potřeba toho dosáhnout. Amerika to nemůže udělat sama.“

Stejně tak Evropa a Spojené státy podle amerického prezidentského kandidáta musí společně vyslat signál Íránu, že musí opustit své jaderné ambice. Obama také vyzval obě strany, aby překonaly rozpory kolem války v Iráku a pomohly Iráčanům žít normální život.

Obamu si přišly ke Sloupu vítězství v centru německého hlavního města poslechnout desetitisíce jásajících Berlíňanů, kteří ho uvítali heslem jeho vlastní kampaně Yes we can (Ano, můžeme). V německu má demokratický kandidát velké množství podpůrců, s jeho zvolením americkým prezidentem souhlasí převážná většina obyvatel. Po návštěvě Berlína jej čeká pařížské setkání s Nicolasem Sarkozy, své „evropské turné“ zakončí v Londýně.

Vydáno pod