Ukrajina likviduje následky povodní

Kyjev - Ukrajina se jen pomalu vzpamatovává z nejničivějších povodní za posledních sto let. Velká voda sice rychle opadá, několik obcí je ale stále odříznuto od světa. Lidé v mnoha postižených oblastech tak stále marně čekají na účinnou pomoc. Do země alespoň začala proudit humanitární pomoc ze zahraničí.

Prudké deště rozvodnily téměř všechny řeky na západě země najednou. Nejvíc živel řádil v Ivano-Frankovské oblasti. Stará paní Malková přežila noc na střeše i se svým psem a kozami, čekali tu do rána, než je vysvobodili záchranáři. Podobný osud zažívaly i stovky dalších lidí v jiných vesnicích. „Do půl druhé jsem nespala. Děti šly spát. Řekla jsem jim, že budu dávat pozor. A najednou přišla velká voda,“ popisuje Oleana Malková. „Vylezli jsme na střechu. Já jen slyšela, jak ta voda hučí a bylo jí pořád víc a víc a víc,“ říká další obyvatelka oblasti.

I když záplavy pomalu opadají, pořád je pod vodou ještě asi 36 obcí. Úřady proto nasadily tři vrtulníky, plovoucí techniku, zásobují lidi potravinami, vodou a potřebnými léky. Lidé, kteří se vracejí zpět do svých domovů, přepadá ale při pohledu na škody napáchané velkou vodou beznaděj. Západ Ukrajiny patří k nejchudším oblastem, mnoho lidí je tu bez práce a teď přišli o celý svůj majetek.

Podle odborníků je jednou z příčin této katastrofy i nekontrolovaná těžba dřeva v ukrajinských lesech. Karpaty totiž v minulosti dokázaly zadržet obrovské množství vody, která ale nyní stéká přímo do řek.