Berlínská restaurace připomíná komunistickou tajnou policii

Berlín - Německá metropole má další raritu spojenou s někdejším komunistickým režimem. V berlínské čtvrti Lichtenberg byla otevřena restaurace připomínající obávanou Stasi. V ní se mohou hosté občerstvit jen 100 metrů od někdejšího velitelství této bývalé východoněmecké tajné policie.

Restaurace se jmenuje U firmy, jak se kdysi státní bezpečnosti přezdívalo, a nad vchodem visí heslo Přijďte k nám, jinak my přijdeme k vám. Hosté si v prostředí vyzdobeném ve stylu kanceláří Stasi mohou dát speciality tradiční kuchyně a symbolicky podepsat spolupráci. Za to dostanou průkaz spolupracovníka a destiprocentní slevu.

Podle kritiků je nově otevřený podnik výrazem neúcty k obětem komunistické represe. Majitel restaurace ale namítá, že i dnes jsou lidé sledováni, většinou ale legálně pod rouškou boje proti terorismu.

  • Berlínská restaurace „U firmy“ připomínající Stasi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35255.jpg
  • Karikatura bývalých komunistických vůdců SSSR a NDR Leonida Brežněva a Ericha Honeckera zdobící berlínskou restauraci tematicky zaměřenou na východoněmeckou komunistickou státní bezpečnost. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35254.jpg
Vydáno pod