Ilegálních přechodů z Česka do Bavorska přibylo, kriminalita klesla

Berlín - Počet zadržených lidí, kteří ilegálně překročili hranici z Česka do sousední největší německé země Bavorska, se během půlroku po zrušení hraničních kontrol zdvojnásobil. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann však dnes v první bilanci kriminality v bavorském pohraničí po rozšíření schengenského prostoru vyjádřil "opatrný optimismus". Počet trestných činů tu prý po vstupu Česka do zóny bez hraničních kontrol mírně klesl.

 Největší vrásky na čele dělají bavorské policii ilegální přistěhovalci. Těch, kteří během první poloviny tohoto roku nedovoleně překročili česko-německou hranici, bylo zadrženo 633, což je údajně dvojnásobek oproti stejnému období roku 2007. „Zpravidla ale tyto osoby přicestovaly jen ke krátkým pobytům,“ zdůraznil Herrmann. Naopak počet cizinců, kteří se v bavorském pohraničí dopustili trestného činu, podle Herrmanna po zrušení kontrol poklesl zhruba o třetinu.

Bavorský ministr zdůraznil, že se osvědčilo zřízení pásem takzvaných závojových příhraničních kontrol. Ty mohly být podle něj zintenzivněny a zhuštěny i díky rozhodnutí ponechat 700 bývalých příslušníků pohraniční policie v oblasti.

Němci pochválili spolupráci české a bavorské policie

Zvlášť si Hermann pochvaloval spolupráci mezi bavorskou a českou policií při pátrání po osobách v novém společném policejním centru ve Schwandorfu, kde se koordinují akce přesahující státní hranici. Během první poloviny roku tu bylo vykonáno více než 7000 společných úkonů od pomoci při vyšetřování až po právní pomoc. „Vynikající spolupráce bavorské policie s našimi českými sousedy je zárukou bezpečnosti pro občany žijící v pohraničí. Získali jsme svobodu, aniž bychom ztratili bezpečí,“ konstatoval bavorský ministr.

Kontroly přímo na hraniční čáře podle dohod mezi bezpečnostními orgány ČR a Německa nahradily namátkově prováděné kontroly do hloubi 30 kilometrů od hranic.

Podle některých řidičů i pasažérů autobusových linek ale nové kontroly přesahují běžný rámec a připomínají zrušené hraniční kontroly. Český premiér Mirek Topolánek na jaře dokonce uvedl, že zpřísnění kontrol považuje za šikanu a porušení schengenských dohod. Německé velvyslanectví na to reagovalo prohlášením, že občasné kontroly v hraničním prostoru se nyní uskutečňují pouze podle schengenských norem a že namátkovému zastavení podléhají i Němci.