Rusko dočasně zmrazilo vojenskou spolupráci s NATO

Oslo - Rusko se rozhodlo přerušit vojenskou spolupráci s členskými zeměmi Severoatlantické aliance. Jako důvod uvedlo kritiku svých vojenských aktivit v Gruzii. Vyplývá to z prohlášení norského ministerstva obrany. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin ale význam těchto opatření zlehčoval a uvedl, že přerušení je jen dočasné a je omezeno územně.

Samotné NATO zatím nemá žádné o tomto rozhodnutí žádné informace. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin prohlásil, že omezení kontaktů by nebylo v ničím zájmu. Rozhodnutí je podle něj dočasné, týká se právě probíhající spolupráce a územně se vztahuje na společná námořní cvičení na Dálném východě, ve Středomoří a na Baltu.

Součinnosti v boji proti islámským teroristům v Afghánistánu se ale tato rozhodnutí Moskvy v žádném případě týkat nemají, uvedl ruský diplomat.

Vzájemné vztahy mezi Ruskem a NATO se zhoršily kvůli nynějšímu rusko-gruzínskému konfliktu. V úterý se členské země NATO shodly pod tlakem Spojených států přerušit standardní spolupráci s Ruskem, dokud Moskva nestáhne své jednotky z této kavkazské republiky, jak to stanoví mírová dohoda.

V reakci na ruskou invazi do Gruzie přerušilo v pondělí své vojenské kontakty s Ruskem na neurčito Švédsko. Tato skandinávská země tak například ruší plánovanou návštěvu zástupců ruského vojenského námořnictva, kteří měli na sever Evropy přicestovat začátkem září.