Ve francouzských Alpách spadla lavina, pohřešovaní horolezci asi nepřežili

Chamonix - Osm horolezců se pohřešuje a osm bylo zraněno při nedělním pádu laviny v oblasti horského masivu Mont Blanc ve francouzských Alpách. Horolezecká skupina byla navázána na stejné lano. Informovala o tom italská policie. Šance na záchranu osmi pohřešovaných horolezců je podle francouzská policie téměř nulová. Záchranáři totiž museli z bezpečnostních důvodů pátrání po pěti Rakušanech a třech Švýcarech přerušit.Osm dalších horolezců se podařilo zachránit dříve během dne.

Na místě neštěstí zasahovali příslušníci francouzské policie a italské civilní ochrany a také tým záchranářů se speciálně vycvičenými psy. Podařilo se jim ze sněhu vyprostit pět francouzských a tři italské horolezce. Kvůli nebezpečí pádu další laviny ale museli vyprošťovací práce přerušit.

Do oblasti dorazila francouzská ministryně vnitra Michelle Alliotová-Marieová. Po letecké prohlídce terénu prohlásila, že není naděje, že se podaří najít pohřešované horolezce živé.

Lavina spadla podle italské policie za svítání na francouzské straně hor na francouzsko-italské hranici. Smetla skupinu horolezců navázaných na jedno lano, která ve výšce 3600 metrů nad mořem trávila noc. Podle záchranářů byla lavina 200 metrů dlouhá a 45 metrů široká. Nedělní pád laviny se ve Francii řadí k nejhorším za poslední devět let.

V Alpách spadla lavina.
Zdroj: ČT24