Sobotní zemětřesení v Číně si vyžádalo 25 obětí a zničilo 100 tisíc domů

Peking - Další zemětřesení na jihozápadě Číny si vyžádalo 25 životů a 126 zraněných. Mělo sílu kolem šesti stupňů Richterovy škály. Otřesy zničily víc než 100 tisíc domů a postihly téměř půl milionu lidí. Postižená provincie S'-čchuan se přitom ještě nevzpamatovala z ničivých otřesů, které ji postihly 12. května. Ty si vyžádaly 70 tisíc obětí.

Epicentrum sobotního zemětřesení, které začalo v sobotu ráno okolo půl desáté středoevropského letního času, se podle amerického geologického úřadu nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od města Pchan-č'chua na hranici provincií S'-čchuan a Jün-nan. Ozvalo se asi 10 kilometrů pod zemským povrchem. Zatímco americké údaje hovoří o síle 5,1 Richterovy stupnice, čínské ukázaly dokonce 6,1 stupňů. Další otřes o síle 5,6 následoval po 24 hodinách.

Při zemětřesení bylo poškozeno 656 škol a záchranné práce ztěžuje silný déšť a nepřístupný terén. Záběry státní televize ukázaly domy s velkými prasklinami ve stěnách, polámané dlaždice na chodnících a stany, v nichž zdravotníci poskytují zraněným první pomoc.

Zhruba stejnou oblast zasáhlo v polovině letošního května ničivé zemětřesení, které si vyžádalo více než 70 000 lidských životů. Otřesy s epicentrem v provincii S'-čchuan tehdy dosáhly intenzity 7,9 stupně Richterovy škály a o střechu nad hlavou připravily deset milionů lidí.