Rekonstrukce Benátek: místo památek reklamní plochy

Benátky - Na náměstí svatého Marka v historickém centru severoitalských Benátek se mají na šest let objevit obří reklamní obrazovky. Radnice svůj plán ospravedlňuje tím, že s posledním státním rozpočtem ubylo financí na opravu historických budov, a právě na ně mají reklamní plochy vydělávat. Benátčanům ani turistům se ale návrh nelíbí, argumentují tím, že neuvidí renesanční náměstí, ale náměstí jako z Hongkongu nebo z New Yorku.

Částka, kterou město pro památky za instalaci reklamních ploch získá, zatím není stanovena. Velké obrazovky s běhající reklamou by mohly zabírat plochu až 250 čtverečních metrů. Obrazovky v nejnavštěvovanější benátské lokalitě na své náklady umístí italská a britská společnost, které již nyní sponzorují restaurování pěti historických budov na zmíněném náměstí.

K umístění ještě nebyl dán písemný souhlas magistrátu, inspektorát pro památky ale už dohodu uzavřel. Mimo jiné v ní stojí, že magistrát spolu s památkáři vždy se čtrnáctidenním předstihem zhodnotí obsah reklamy, aby nedošlo k veřejnému pohoršení.

Proti odporu turistů i obyvatel se postavil benátský starosta Massimo Cassiari. „Vysvětlil velmi jasně a dost razantně, proč se městská správa proti obrazovkám nepostaví. Řekl, že obrazovky nejsou ani hezké, ani ošklivé, ale že jsou absolutně nutné. Že Benátky nemají dost peněz na udržování památek a každý, kdo podá pomocnou ruku, je jen vítán  - i za cenu velkých obrazovek,“ informovala spolupracovnice Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Vědunka Lunardi.

K restaurování pomůžou svým dílem i filmové hvězdy, které v těchto dnech přijíždějí na benátský filmový festival. Každá otiskne ruku do dlaždičky, která bude vypálena a vydražena přes internet. Výtěžek bude rovněž směřovat na opravu benátských pamětihodností.

Benátky patří mezi perly světové architektury a s Velkým kanálem, který město na vodě obklopuje, byly v roce 1987 zařazeny na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nejcennější částí města je právě náměstí svatého Marka spolu s bazilikou věnovanou stejnému světci nebo dóžecím palácem.