Thajský premiér přijal demisi ministra, sám ale zůstává ve funkci

Bangkok - Thajský premiér Samak Suntcharavedž dnes přijal demisi ministra zahraničí Tedže Bunnaga. Sám ale uvedl, že neodstoupí, čímž však podmiňuje opozice ukončení nepokojů a protivládních protestů. "Neodstoupím a nerozpustím dolní komoru parlamentu. Musím zůstat ve funkci, abych zachoval demokracii a chránil monarchii," prohlásil v padesátiminutovém rozhlasovém projevu premiér, který zároveň odmítl i možnost vypsání předčasných voleb.

Nyní vláda v Thajsku zvažuje plány na vypsání referenda, které by mohlo pomoci tři měsíce trvající krizi ukončit. Informaci přinesl ministr kultury Somsak Kiatsuranont, podle nějž vláda na mimořádném zasedání svolaném premiérem Suntcharavedžem v zásadě plán na vypsání referenda schválila. Jaká otázka by v něm byla obyvatelům položena, ale zatím zůstává nejasné.

Protesty tisíců lidí stále pokračují

Od 26. srpna protestují proti vládě v komplexu premiérova úřadu tisíce lidí a žádají, aby předseda vlády odstoupil. Po střetech stoupenců a odpůrců vlády vyhlásil Suntcharavedž v úterý v Bangkoku výjimečný stav. Násilnosti si vyžádaly jeden lidský život a více než 40 zraněných.

Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera je společnost v zemi velmi rozpolcená: „Řekl bych, že společnost je rozdělená 50 na 50, kdy zejména vzdělané obyvatelstvo měst podporuje demonstranty a opozici. Obyvatelstvo na venkově však podporuje premiéra.“

„Tito lidé si přejí, aby vláda odstoupila, ale jak bych to mohl udělat, když nás celý svět sleduje? To by bylo ponižující. Neopustím loď a zachovám si kontrolu nad věcmi. Země se musí rozhodnout, zda se k nim přidá,“ uvedl Suntcharavedž na adresu demonstrantů.

Demonstranti se „nevzdají“, dokud premiér neodstoupí

Protesty organizuje Lidové spojenectví pro demokracii. Jeho spolupředseda Sonti Limtchongkul dnes řekl, že se lidé nehnou z místa, dokud bude premiér ve funkci. „Dokud (Suntcharavedž) trvá na tom, že zůstane ve funkci, nikam nepůjdeme. Je jedno, jestli to bude trvat dny nebo roky nebo dokonce do příštího života,“ řekl před davem shromážděným ve vládním komplexu.

PAD, které sdružuje jinak dost nesourodé síly nacionalistů, roajalistů a pravicových odborů, stálo v roce 2005 za demonstracemi, jež o rok později vedly ke svržení vlády tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatry. Ta byla obviňována z rozsáhlé korupce. Také nynější vláda je podle PAD zkorumpovaná a pokračuje v politice Šinavatry, který se před případným stíháním uchýlil do exilu do Británie.

Podle analytiků rozdílnost obou stran thajské politické krize prakticky vylučuje možnost kompromisu i brzkého řešení a předpovídají, že zemi čeká ještě větší nejistota. Na to reaguje i místní burza, která neustále klesá - od začátku protestů v květnu letošního roku se hlavní index propadl o 25 procent a dnes po Suntcharavedžově projevu zahajovala burza provoz opět o něco níž.

Situaci v Thajsku a jejímu vyřešení zatím nepomohlo ani vyhlášení výjimečného stavu. Armáda odmítla použít síly, aby dostala protestující z okupovaného komplexu, s odůvodněním, že to by situaci jen zhoršilo.