Hurikán Ike zničil Haiti a řádí na Kubě

Havana - Hurikán Ike se přehnal přes Bahamské ostrovy a zasáhl severní část Kuby. V nejvýchodnější části země způsobil nebývalé záplavy, přinesl vlny vysoké sedm metrů a zatím zcela zničil přes 200 obydlí. Podle kubánské televize si ale dosud nevyžádal žádné oběti, pouze prý sedm zraněných ve městě Baracoa, které leží asi 970 kilometrů východně od Havany. Podle nejnovějších zpráv zeslábl Ike na druhý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice hurikánů.

Na Haiti Ike zabíjel. Haitská ministerská předsedkyně Michele Pierreová-Louiseová v neděli znovu vyzvala mezinárodní společenství, aby její zemi pomohlo čelit humanitární katastrofě vyvolané nejnověji hurikánem Ike.

Hurikán si vyžádal 47 obětí na životech. S předchozími hurikány Gustav a Hanna, které v krátké době zdevastovali celou zem, jde počet obětí do stovek. Přes milion lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Na celé Kubě bylo evakuováno přes 800 tisíc lidí. Hurikán podle nejnovějších zpráv relativně oslabil na druhý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice hurikánů, má ale stále obrovskou ničivou sílu. Rychlost větru dosahuje kolem 200 kilometrů v hodině.

Na Kubě byl vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti. Obyvatelé byli vyzváni, aby si udělali zásoby pitné vody, potravin a paliva. Bývalý kubánský lídr Fidel Castro zase vyzval vedení komunistické strany a vládu, aby pro kubánský lid udělali tváří v tvář hurikánu vše, co je možné, včetně toho, aby „obětovali své životy, pokud to bude potřeba“.

Kubánská vláda už v sobotu odmítla nabídku USA, které chtěly prostřednictvím humanitárních organizací poskytnout obětem hurikánu Gustav v přepočtu asi 1,7 milionů korun. Kuba pomoc nepřijala a prohlásila, že Washington by prý měl spíše zrušit obchodní embargo.

Po hurikánu Gustav, který před týdnem zdevastoval západ Kuby, se předpokládá, že Ike během dneška SELČ nejvíce zasáhne východní a centrální provincie, včetně hlavního města Havany.

Na Haiti rozpoutal hurikán Ike záplavy.
Zdroj: ČT24