Srážka vlaků v Los Angeles připravila o život nejméně 17 lidí

Los Angeles - Nejméně 17 lidí připravila o život páteční čelní srážka osobního a nákladního vlaku poblíž Los Angeles. Víc než 130 osob je zraněno, z toho jsou někteří v kritickém stavu. Na místě nyní operují stovky záchranářů, kteří se snaží vyprostit cestující uvězněné v troskách.

Ve vlaku podle posledních zpráv cestovalo dohromady 222 lidí. S nákladní soupravou se srazil v ostré zatáčce v údolí San Fernando, zhruba 50 kilometrů severozápadně od Los Angeles. Příčina nehody zatím není známa. Strojvůdce ale nehodu přežil a bude snad moci poskytnout informace, řekla mluvčí společnosti Metrolink, která tyto příměstské vlaky provozuje.

„Je to nepochybně nejvážnější vlakové neštěstí, které se tady stalo za poslední dobu. Nikdy jsem nic takového neviděl,“ uvedl losangeleský starosta Antonio Villaraigosa. Vlaky do sebe narazily takovou silou, že se první vagon osobního vlaku doslova omotal kolem lokomotivy. Po srážce vykolejil jeden vagon osobního vlaku a sedm vagonů nákladních včetně lokomotivy. Vozy leží po obou stranách kolejí.

„Nevíme, jak se nehoda stala, zda náš vlak narazil do toho druhého vlaku, nebo druhý vlak do nás,“ řekla mluvčí Metrolinku. Společnost si zatím nedokáže vysvětlit, proč srážce nezabránily výstražné systémy.

Hasiči uhasili požár pod částí vlaku a začali z převráceného a rozervaného vagonu vytahovat zadními dveřmi cestující. Zatímco někteří hledali oběti ve vykolejeném vagonu, další stříhali střechy ostatních vozů a vytahovali cestující jak z nich, tak z rozbitých oken.

Na místě byla zřízena provizorní úložiště zraněných, kteří byli později převezeni do nemocnic v celé oblasti, které vyhlásily nejvyšší pohotovost.