Maďarský parlament se rozpouštět nebude

Budapešť - Maďarští poslanci dnes odmítli opoziční návrh na předčasné rozpuštění parlamentu. Proti se postavili vládnoucí socialisté premiéra Ference Gyurcsánye i jejich bývalí koaliční liberální partneři. Zařadit návrh opozice do programu dnešní parlamentní schůze podpořil premiér Gyurcsány, protože hlasování by podle něj mohlo vyřešit dlouhotrvající vnitropolitickou krizi v zemi. Pokud by totiž poslanci hlasovali pro rozpuštění, čekaly by Maďarsko předčasné volby. Ty řádné se přitom mají konat v dubnu 2010.

Gyurcsány chtěl znát co možná nejrychleji stanoviska jednotlivých
parlamentních frakcí k vládní krizi. Proti ukončení činnosti parlamentu hlasovalo 204 z celkového počtu 386 poslanců, proti se vyslovilo 171 z nich. Menšinový socialistický kabinet se ale i nadále potýká s otázkou, jak zabezpečit dostatečnou podporu pro schválení státního rozpočtu pro rok 2009.

Společná vládní koalice socialistů (MSZP) a liberálů (SZDSZ) se rozpadla
letos na jaře, protože obě strany měly rozdílné představy o reformách a o daňové politice. I přes krach společné vlády ale liberálové současnou
socialistickou menšinovou vládu i nadále podporují. 

Gyurcsány oznámil, že jeho menšinová vláda odstoupí, pokud parlament nepřijme spolu s rozpočtem i daňovou reformu. Reforma by znamenala, že v příštích třech až čtyřech letech se zkrátí daně o 1200 miliard forintů (asi 116 miliard korun). SZDSZ ale reformu odmítá jako nespolehlivou a nedostatečnou.

Budapešť
Zdroj: ČT24/www.wikipedie.cz