Indický premiér: Za útoky stojí teroristé ze zahraničí

Bombaj - Středeční série teroristických útoků v indické Bombaji, při níž dosud zahynulo nejméně 125 lidí a 327 dalších bylo zraněno, byla dobře naplánovaná a zřejmě byla připravena ve spolupráci se skupinami v zahraničí. V dnešním projevu to řekl indický premiér Manmóhan Singh s tím, že cílem útoků na prestižní cíle bylo navodit pocit hrůzy. "Je zřejmé, že skupina, jež tyto útoky provedla a má základnu v zahraničí, přijela s jednoznačným cílem způsobit zmatek v obchodním srdci země," dodal.

„Důrazně seznámíme naše sousedy s tím, že nebudeme trpět fakt, že se jejich území používá pro vedení útoků proti nám, a že za to zaplatí, pokud nepřijmou dostatečná opatření,“ zdůraznil premiér.

Indická vláda často viní sousední Pákistán a také Bangladéš z toho, že poskytují útočiště ozbrojeným skupinám, které pak podnikají útoky v Indii. K útokům na hotely Tádž Mahal a Oberoi, na železniční stanici, kino, nemocnici, kavárnu či obytnou budovu s židovským střediskem a synagogou se přihlásila dosud málo známá organizace Dekánští mudžahedíni. Její motivy ale nejsou známy. Publicista Jan Petránek připomněl, že pákistánská vláda už slíbila tvrdý postup proti teroristům, pokud se prokáže, že jsou z Pákistánu.

Atentátníci zaútočili téměř na dvaceti místech Bombaje. Vybrali si především místa, která navštěvují zahraniční turisté. Zaměřili se údajně především na Američany a Brity. Rukojmí chtějí zadržovat tak dlouho, dokud nebudou přopuštěni všichni mudžahedíni a muslimové v Indii. Policie a vojáci už osvobodili zhruba 400 rukojmích z hotelu Tádž Mahal, v dalším hotelu Oberoi jsou stále uvězněny stovky lidí. V jeho vrchních patrech navíc vypukl požár.

Hlavní místa útoku teroristů v Bombaji

- Hotel Tádž Mahal Palace and Tower, jedna z nejznámějších destinací v Bombaji
- Luxusní hotel Oberoi, oblíbený u cestujících podnikatelů
- Kavárna Leopold, oblíbené místo zahraničních turistů
- Nádraží čhatrapatího Šivádžího, jedna z nejrušnějších železničních stanic v Indii; UNESCO budovu tohoto nádraží zařadilo na seznam svých památek v roce 2004
- Nariman House, pětipodlažní rezidenční budova v jižní části Bombaje, kde sídlí bombajské ústředí židovského chasidského hnutí Chabad Lubavič; chodí sem stovky izraelských a židovských návštěvníků
- Kino Metro Cinema, oblíbené místo bollywoodských premiér
- Nemocnice Cama v jižní části Bombaje, jejíž klientelu měli tvořit převážně ženy a chudí lidé

Podle indické agentury IANS dnes indické námořnictvo zadrželo nákladní loď, která by údajně mohla být plavidlem, jež pachatele teroristických útoků do Bombaje dopravilo. Vojáci nyní loď MV Alpha, která nedávno připlula do Indie z pákistánského Karáčí, prohledávají.

Ministerstva zahraničí radí: Cestu do Bombaje raději odložte

Většina zemí svým občanům radí, aby zvážili plánované cesty do Bombaje a případně je odložili. Některé aerolinky, například německá letecká společnost Lufthansa, dnes kvůli bezpečnostní situaci lety do Bombaje zrušily. Velká část pravidelných mezinárodních linek však do Indie odletí, například British Airways nebo Air India. Aerolinky však většinou nabízejí možnost letenky do Bombaje bez poplatku stornovat nebo vyměnit.

Ministerstva zahraničí v mnoha zemích světa nicméně lidem radí, aby si nyní cestu do Bombaje dobře rozmysleli. Například americké velvyslanectví v Indii doporučuje plánované cesty odložit nejméně o 48 až 72 hodin a konzulát USA v Bombaji poskytuje Američanům pomoc i přesto, že na dnešek připadá Den díkůvzdání a úřad měl být uzavřen.

Představitelé britské diplomacie vydali upozornění, že až do odvolání cesty do Bombaje nedoporučují. Francouzské velvyslanectví v Indii radí všem cestovatelům, aby se chovali s „dvojnásobnou opatrností“.

Český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček ČT řekl, že nemá zprávy o tom, že by mezi zraněnými, mrtvými nebo rukojmími byli čeští občané. To potvrdila i česká konzulka v Bombaji Eva Drdáková.

Poměrně zdrženlivě zatím na bezpečnostní situaci v Bombaji reagují cestovní kanceláře. Bombaj sama totiž většinou není při zájezdech důležitým turistickým cílem, ale spíše místem, odkud se na cesty po Indii vyjíždí. Například německá cestovní kancelář Studiosus však Bombaj z programů svých zájezdů okamžitě stáhla a plánované cesty upravila tak, aby se turisté tomuto městu vyhnuli.

Svět útoky ostře odsoudil

Za „naprosto nepřijatelné“ označil podobné násilí generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Soustrast indickému lidu a rodinám zabitých a zraněných civilistů vyjádřil americký prezident George Bush; jeho nástupce, nově zvolený prezident Barack Obama, prohlásil, že „Spojené státy musí pokračovat v posilování partnerství s Indií a národy po celém světě s cílem vykořenit a zničit teroristické sítě“. Útoky odsoudili mimo jiné český premiér Mirek Topolánek, generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer i vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Ten zdůraznil, že tyto činy znovu ukazují nutnost jednotného postupu mezinárodního společenství proti terorismu.

Jak ČT sdělila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, ministerstvo útoky důrazně odsoudilo, vyjadřuje soustrast rodinám obětí a věří, že pachatelé budou dopadeni a odsouzeni. Zároveň
vyjadřuje Indii podporu v boji prote terorismu.