Livniová vyzvala Olmerta k okamžitému odchodu z úřadu

Jeruzalém - Úřadujícího izraelského premiéra Ehuda Olmerta dnes vyzvala k okamžitému odchodu z funkce ministryně zahraničí a předsedkyně vládní strany Vpřed Cipi Livniová. Reagovala tak na středeční oznámení  generálního prokurátora Menachema Mazuzeho, který hodlá Olmerta obvinit v jednom z korupčních případů, kvůli nimž ho několik měsíců vyslýchá policie.

Poslanci strany Vpřed se sešli v Petach Tikva u Tel Avivu k mimořádné schůzi, kterou Livniová svolala k projednání dopadů hrozícího obvinění úřadujícího premiéra Ehuda Olmerta z korupčního jednání. Kvůli vyšetřování v několika trestních případech přišel Olmert v září o předsednickou funkci ve straně, v níž ho nahradila Livniová, a následně podal demisi. Úřadujícím předsedou vlády zůstává do únorových předčasných parlamentních voleb.

Podle Livniové je neúnosné, aby byl izraelský premiér obviněn

Cipi Livniová

„Premiér Ehud Olmert musí dobrovolně odejít na dovolenou, jiná možnost není.“

Livniová zdůraznila, že je neúnosné, aby byl izraelský premiér obviněn. Dále uvedla, že současná situace je morální zkouškou pro Olmerta. Pokud by Olmert výzvu Livniové vyslyšel, převzala by jeho funkci úřadujícího premiéra dočasně právě šéfka izraelské diplomacie.

Olmert údajně využíval k soukromým cestám státní peníze

Olmertovi hrozí obvinění z podvodu, zneužití důvěry a daňového úniku v případu, v němž je podezřelý, že jako ministr průmyslu a obchodu v letech 2003 až 2006 využíval k soukromým cestám státní peníze. Zatímco pobíral na své pracovní cesty do ciziny oficiálně státní peníze, pracovníci jeho úřadu na každou z nich ještě požádali o peníze několik veřejných organizací. Z těchto peněz pak Olmert údajně platil cesty příbuzným; podle agentury DPA si nechal na své soukromé konto převést nejméně 85 000 dolarů (1,65 milionu korun).

Livniová vyhrála zářijové primárky strany Vpřed, v nichž Olmert podle předchozího slibu nekandidoval. Nepodařilo se jí ale sestavit novou vládní koalici, takže musely být vypsány předčasné volby.

Vydáno pod