Turisté v Thajsku hledají cestu ven ze zablokovaného letiště

Bangkok - Thajští protivládní demonstranti, kteří už sedmý den blokují hlavní bangkocká letiště, ignorují nařízení policie, aby protest ukončili. Přesto svitla turistům v Thajsku naděje na návrat domů. Demonstranti dovolili, aby se některá letadla přesunula na jiné letiště. V noci proto začala z Bangkoku létat letadla na nové provizorní letiště vzdálené asi 200 kilometrů. Vedení thajské opozice vyzvalo svoje protestující, aby se stáhli z vládní budovy, kde jsou od srpna, a přesunuli se na letiště kvůli bezpečnosti. Opozice se chystá předat sídlo vlády thajským úřadům.

V zemi je kolem 240 tisíc turistů, mezi nimi i zhruba čtyři stovky Čechů, kteří kvůli protivládním protestům nemohli zemi opustit. I po skončení blokády ale potrvá nejméně týden, než bude moci mezinárodní letiště Suvarnabhumi obnovit provoz.

Demonstranti po jednání s aerolinkami alespoň dovolili odletět 88 prázdným letadlům. Ta se zapojí do evakuace turistů ze záložních letišť. Cizince k nim cestovní kanceláře musí složitě svážet. Poblíž metropole je jen menší vojenská základna. Turisti tak musejí daleko na jih nebo sever země. Velvyslanectví České republiky nemá zprávy, že by někomu z Čechů hrozilo nebezpečí. Zatím pomáhá hlavně lidem, kterým došly peníze.

Letecké mosty v Thajsku ale nestačí. Úřady doporučují odjet po zemi do okolních zemí a až tam si koupit letenku domů. Taková situace se ale většině turistů nelíbí. Jenny Tynanová, australská turistka, si stěžuje: „Celá rodina je v hrozném stresu. Poprvé v životě jsme odjeli z Austrálie. Už nikdy za hranice nepojedeme.“

Prvních 40 strojů opustilo obsazená letiště v neděli, zbývající by měly odletět dnes. Stroje zajistí odlet části turistů z letišť na ostrově Pchúket na jihu země, ve městě Čiang Maj v severním Thajsku a na vojenské základně vzdálené asi 200 kilometrů od Bangkoku.

Hromadný přesun turistů na náhradní letiště způsobil, že vlaky i autobusy jsou tímto směrem vyprodané. Země proto posílila dopravu menšími transportéry. Thajská vláda očekává, že bude trvat minimálně deset dnů, než se jí podaří všechny turisty dopravit ze země.

Stovka rozzuřených francouzských turistů ráno vtrhla na ambasádu. Už týden se nemůžou dostat domů a tvrdí, že velvyslanec jim vůbec nepomáhá. "Prosím o trochu trpělivosti. Až budeme mít všechny informace, tak se vám ozveme, vzkázal jim Laurent Bili, francouzský velvyslanec v Thajsku.

Opozice si dělá naději na brzký pád vlády 

Stoupenci opozičního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD) obsadili letiště Suvarnabhumi a Don Muang v rámci svého šest měsíců trvajícího boje za svržení thajské vlády. Tu PAD obviňuje z napojení na svrženého premiéra Tchaksina Šinavatru, jenž je obviňován z korupce. Nynější premiér Somčaj Vongsavat je Šinavatrovým švagrem. PAD si dělá naději na jeho brzký pád: zítra má ústavní soud rozhodnout o stížnosti na poslední volby a je pravděpodobné, že v neprospěch stávající vlády.

Lidové spojenectví pro demokracii z úřadu vlády přesunulo i své ústředí na letiště. Do konce loutkového režimu, jak Vongsavatovu vládu nazývá, hodlá protesty řídit právě odtamtud.

V neděli policie nařídila tisícům protestujících ukončit blokádu letišť a varovala je, že jim hrozí zatčení či pokuta, pokud neposlechnou. Pořádkové složky se přeskupují v bezpečné vzdálenosti, ale nezasahují - zákrok by znamenal krveprolití. Do politických nepokojů se v neděli vložil i tábor stoupenců vlády, kteří uspořádali protestní shromáždění. Na demonstraci provládní Demokratické aliance proti diktatuře (DAAD) v Bangkoku přišlo více než 20 tisíc lidí.

  • Evakuační letiště v Thajsku autor: ČT24, zdroj: BBC http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/555/55449.jpg
  • Thajské letiště obsazené demonstranty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/554/55349.jpg