NATO probere v Bruselu vztahy s Ukrajinou a Gruzií

Brusel - Po dva dny se budou v Bruselu ministři zahraničí zemí NATO na společné schůzce rozmýšlet, zda Severoatlantická aliance otevře dveře Gruzii nebo Ukrajině. Předpokládá se, že NATO oba státy vyzve k pokračování reforem, které by případně umožnily vstup Ukrajiny a Gruzie do aliance. Členy Akčního plánu členství (MAP), což je jakýsi předstupeň členství, se však zřejmě tyto země nestanou.

„Určitě nedostanou MAP,“ řekl dobře informovaný diplomat z aliance o výhledech Ukrajiny a Gruzie na bruselské schůzce ministrů. Podle velvyslance USA při NATO Kurta Volkera mají obě země před sebou ještě kus práce na reformách doma i v rámci své spolupráce s NATO.

Ministři proto budou debatovat o tom, jak posílit dialog s Tbilisi a s Kyjevem, aniž by jim NATO dalo akční plán, který byl dosud brán jako podmínka vstupu do aliance.

Kromě vztahů s Gruzií a Ukrajinou proberou ministři NATO také vztah aliance k Rusku. NATO totiž v reakci na srpnový konflikt s Gruzií přerušilo kontakt s Moskvou na úrovni rady NATO-Rusko.

Je také možné, že se šéfové diplomacií při svých debatách dotknout i problému protiraketové obrany, který podobně jako další přibližování Ukrajiny a Gruzie k alianci vyvolává značnou míru nevole v Rusku.