Čínu zaskočil mráz, tisíce lidí uvízly na silnicích

Peking - Čínu zaskočila studená fronta ze Sibiře. V hlavním městě se teploty dostaly hluboko pod bod mrazu a tisíce lidí uvízly na sněhem zasypaných silnicích na odlehlém dálném severozápadě. Na nepřízeň počasí, kterou meteorologové čekají v následujících deseti dnech, se připravují také dosud nezasažené oblasti. Očekává se ochlazení až o 10 stupňů, severovýchod země čeká přívaly sněhu, západ naopak písečné bouře.

„V Pekingu je velká zima. Teplota se pohybuje kolem minus deseti stupňů Celsia. Je třeba počkat, nakolik se situace ještě zhorší,“ informoval o počasí v Číně zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Na severovýchodě Číny jsou obyvatelé na silné sněhové bouře zvyklí, zde totiž často zasahují velmi studené fronty z Mongolska a ze Sibiře

Statisíce lidí, kteří od květnového zemětřesení v provincii S'-čchuan stále žijí ve stanech či provizorních přístřešcích a často jim chybí základní potřeby včetně jídla či pokrývek, ohrožují je teploty klesající v noci citelně pod bod mrazu. V odlehlé Ujgurské autonomní provincii Sin-ťiang uvízlo na silnicích asi 3400 lidí po dvoudenním vydatném sněžení. V této oblasti klesly teploty na mínus 18 stupňů Celsia a sněhové bouře zasáhly také provincie Vnitřní Mongolsko a Kan-su.

Varování před extrémně chladným počasím vydala Čína ve středu a nařídila 23 provinciím, aby byly připraveny na mimořádné situace. Obyvatelé Číny mají ještě v živé paměti nejhorší sněhové bouře za posledních 50 let, které jižní část země postihly letos v lednu a únoru. Na cestách tehdy uvízly miliony Číňanů, kteří cestovali domů na oslavy lunárního Nového roku.