Komise začala vyšetřovat střelbu Blackwateru na civilisty

Bagdád - Do příštího jara chce Británie stáhnout z Iráku dva a půl tisíce vojáků. V zemi ale tuto zprávu zcela zastínil skandál, k němuž se už tři týdny upíná pozornost veřejnosti, a to střelba amerických bodyguardů do iráckých civilistů. Incident, při kterém zemřelo 17 lidí a 24 bylo zraněno, začala dnes vyšetřovat americko-irácká komise.

video: Komise začala vyšetřovat střelbu Blackwateru na civilisty

Klíčová otázka zní: proč zahájili muži společnosti Blackwater střelbu? Podle jejího vedení odpovídali na útok neznámých ozbrojenců, podle svědků stříleli bez důvodu. „Intenzivně stříleli po všech autech. Jedno dokonce palba zapálila. Všechny uvnitř to zabilo,“ vypráví jeden ze svědků Muhammad Háfid Abdul Razak. Kulka Blackwateru zabila také Muhammadova šestiletého syna Alího.

Divokou střelbou po kolemjdoucích vyvrcholil 16. září sled fatálních omylů: po výbuchu nálože stovky metrů od místa chráněného diplomatického jednání rozhodla ochranka – oproti běžnému postupu – o evakuaci. Dvě auta pak zablokovala dopravu na rušném náměstí Nisúr. Ve vzniklém zmatku začala tragická střelba. „Velitel té mise dal řidičům chráněného konvoje rozkaz, aby se neohlíželi na okolí,“ dodává americký kongresman Jim Cooper.

„Naši muži nestříleli na civilisty. Jsou tam odražené kulky, jsou tam bouračky. To je válka,“ brání se šéf Blackwateru Erik Prince.

Potrestat Blackwater bude ale problém. Firma má největší kontrakt na ochranu diplomatů v Iráku. Jen od roku 2003 jí vynesl miliardu dolarů. Její muže navíc chrání – jako všechny západní bodyguardy – imunita před iráckými úřady. Tu zavedl někdejší šéf americké správy a klient Blackwateru Paul Bremer. „Poskytují ochranu všem vysokým americkým představitelům – z Blackwateru tam vyrostl jeden z největších soukromých hráčů,“ vysvětluje expert na Blackwater Jeremy Scahill.

Velkým hráčem je také sám majitel firmy Erik Prince. Za posledních deset let věnoval Republikánské straně 217.000 dolarů. Jeho zástupcem je navíc Cofer Black, Bushův bývalý šéf boje proti terorismu. Kauza Blackwater pro Bílý dům rychle přerostla ve velmi horký politický brambor.