Sníh komplikuje dopravu v Itálii a Švýcarsku, v Rakousku hrozí laviny

Řím/Vídeň - Západní Evropa se potýká s nepříznivým počasím. Vydatné sněžení v severní Itálii způsobilo problémy na dálnicích i některých železničních tratích v Benátsku, Friulsku a Ligurii. Úřady musely dočasně uzavřít i mezinárodní letiště v Miláně. Rakousko zase hlásí letošní první oběť laviny. Ve většině Tyrolských Alp platí už čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Sníh zkomplikoval dopravu i ve Švýcarsku.

V severní Itálii sněžilo přes noc i dnes dopoledne, sníh zkomplikoval dopravu. Zasaženo bylo Benátsko, Friulsko i Ligurie. Problémy jsou hlášeny z ligurských dálnic a z některých železničních tratí, u ligurského města Ventimiglia uvízlo kvůli sněhu asi 1000 nákladních aut.

Kvůli sněhu dočasně uzavřeli také letiště Linate v Miláně. Poté, co technika odklidila sněhový nános z přistávacích drah, byl provoz letiště opět obnoven. Druhé milánské letiště Malpensa hlásilo mnohahodinová zpoždění startů, problémy má i letiště v Turínu.     

Na jihu Itálie zase řádí silné deště a vichřice. Počasí omezilo lodní spojení z Neapole na ostrovy Ischia a Capri.

V Rakousku dnes lavina zabila prvního turistu v sezoně. 47letý Rakušan vyrazil na běžkách na hřebenovou alpskou túru. V nadmořské výšce 1900 metrů jej smetla lavina, kterou sám vyvolal, uvedla záchranná služba.

V rakouských Alpách už úřady vyhlásily místy až červený, tedy oranžový, lavinový stupeň nebezpečí. Sněžení má přitom v příštích dnech pokračovat a v některých částech hor se do pátku očekává až 1,5 metru nového sněhu. Nebezpečí lavin bude proto asi nadále vzrůstat.

Sníh komplikoval dopravu i ve Švýcarsku

Na švýcarském letišti Lugano-Agno byly ráno zrušeny všechny lety. Do průsmyků u Gotthardského a Sanbernadinského tunelu dnes nesměla nákladní auta. Se záplavou sněhu se potýkal, podobně jako na konci listopadu, i kanton Ticino. V okresu Lugano bylo uzavřeno několik silnic. Švýcarská meteorologická stanice Locarno-Monti oznámila, že sněžit bude až do čtvrtka. Ve vyšších polohách by mělo napadnout 30 až 40 centimetrů sněhu.

  • Sněhová kalamita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57144.jpg
  • Sněhová kalamita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/572/57143.jpg