Podle Mugabeho je epidemie cholery v Zimbabwe pasé

Harare - Jihoafrické úřady označily oblast u hranic se sousedním Zimbabwe za postiženou katastrofou. Důvodem jsou uprchlíci nakažení cholerou, kteří v Jihoafrické republice hledají lékařskou pomoc. Cholera si v Zimbabwe vyžádala téměř 800 mrtvých. Prezident Robert Mugabe ale prohlásil, že se jeho vládě podařilo epidemii cholery zastavit. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se ale situace naopak horší.

„S potěšením sděluji, že našim lékařům pomohli ostatní, včetně WHO, a choleru jsme zastavili… Takže už žádná cholera není,“ tvrdil Mugabe ve svém dnešním televizním projevu.

Cholerou je nakaženo téměř 16 tisíc obyvatel Zimbabwe

Ve středu Světová zdravotnická organizace uvedla, že cholera si v Zimbabwe vyžádala již 774 životů. Nemocí je podle OSN nakaženo na 15 572 obyvatel a brzy by cholerou mohlo onemocnět až 60 000 lidí.

V Zimbabwe se hroutí zdravotnický systém a mnoho nakažených lidí tak míří za lékařskou péčí za hranice do JAR. V důsledku této migrace se cholera začala šířit i v jihoafrické provincii Limpopo, která se Zimbabwe sousedí. Jihoafrické úřady dnes příhraničí v této provincii prohlásily za krizovou oblast. „Musíme přijmout mimořádná opatření, abychom se se situací vyrovnali,“ uvedl mluvčí provinční vlády Limpopa Mogale Nchabeleng.

Zahraničí vyzývá k odstoupení Mugabeho

V souvislosti s podmínkami, které nyní v Zimbabwe panují, vyzvala řada světových politiků Mugabeho k odstoupení z prezidentského úřadu. Jsou mezi nimi i britský premiér Gordon Brown a prezidenti Francie a Spojených států - Nicolas Sarkozy a George Bush. Zástupci Mugabeho režimu západní svět obvinili, že v Zimbabwe chystá invazi a současného prezidenta hodlá sesadit silou.

„Pan Brown chce kvůli choleře vojenskou invazi,“ hřímal Mugabe ve svém projevu. „Bush chce kvůli choleře vojenskou invazi. Teď už ale není důvod k válce. Příčina cholery už neexistuje,“ dodal.

Zimbabwe se potýká s epidemií cholery
Zdroj: ČT24
Vydáno pod