Obamovým ministrem zdravonictví bude Tom Daschle

New York - Ministrem zdravotnictví a sociální péče jmenuje příští americký prezident Barack Obama podle očekávání někdejšího vlivného demokratického politika Toma Daschlea. Bývalý vůdce demokratické většiny v Senátu se stane také šéfem nově zřízené kanceláře Bílého domu pro reformu zdravotnictví, oznámil Obama na dnešní tiskové konferenci v Chicagu.

Zdravotnictví bylo za situace, kdy 45 milionů Američanů žije bez zdravotního pojištění, jedním z nejdůležitějších témat letošní prezidentské kampaně. Obama v ní sliboval zajištění povinné zdravotní péče pro děti a zvýšení dostupnosti pojištění pomocí vládních subvencí nákladů pro rodiny s nízkými a středními příjmy. Na rozdíl od své soupeřky z finále stranické nominace Hillary Clintonové ale Obama neprosazoval zdravotní pojištění pro všechny. USA jsou jednou z mála západních zemí, které nemají povinné univerzální zdravotní pojištění.

Dashleovou zástupkyní v oddělení Bílého domu pro zdravotní politiku se stane Jeanne Lambrewová, která podobnou funkci zastávala v administrativě zatím posledního demokratického prezidenta Billa Clintona.