Sarkozy: Topolánek v čele ODS je skvělá zpráva pro Evropu

Brusel - Vítězství českého premiéra Mirka Topolánka v boji o vedení ODS je skvělou zprávou pro Evropu. Na závěr summitu Evropské unie to dnes v Bruselu řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní společenství předsedá a v příštím pololetí předá štafetu Čechům.

„Samozřejmě, že (EU) bude v dobrých rukách… Bude ve velmi dobrých rukách,“ řekl Sarkozy o nadcházejícím českém předsednictví. Šéfa českého kabinetu také označil za statečného muže.

Boj o post šéfa hlavní vládní strany totiž vyhrál Topolánek i přesto, že řekl, že je pro ratifikaci Lisabonské smlouvy, poznamenal Sarkozy. Francouzský prezident tím narážel na skutečnost, že mezi českými občanskými demokraty je řada euroskeptiků a odpůrců smlouvy, která má změnit chod a rozhodování unijních institucí.

„Co to ukazuje? Ukazuje to, že v zemi, kde je euroskepticismus, musí být šéf státu a vlády odvážný,“ prohlásil Sarkozy. „Přeji českému předsednictví hodně štěstí,“ dodal na dnešní tiskové konferenci po skončení posledního plánovaného summitu za francouzského předsednictví.

České předsednictví podpořil Sarkozy už před časem. Po setkání s Topolánkem koncem října českého premiéra ujistil, že neplánuje žádné pravidelné summity zemí eurozóny v době českého předsednictví.

European Voice o českém předsednictví

Bruselský týdeník European Voice dnes věnuje českému předsednictví v EU sedm stran. Topolánka označuje za jednoho z mladších a kontroverzních evropských lídrů: při cestě na tenisový zápas překročil povolenou rychlost, opakovaně používal nacistickou terminologii a zmlátil fotografa, který chtěl vyfotit jeho syna.

Vydáno pod