Kasparov chce v Moskvě uspořádat velkou demonstraci opozice

Moskva - Bývalý mistr světa v šachu Garri Kasparov - "noční můra Kremlu" - dnes hodlá uspořádat v centru Moskvy velký pochod nesouhlasu ruské opozice. Jelikož ale ruské úřady demonstraci nepovolily, Kasparov očekává jistou reakci pořádkových sil.

Kasparov uvádí, ze Rusko je kvůli současné politice Kremlu blízko katastrofy, a je proto nutná mobilizace občanů. Moskevská radnice akci zakázala, když před tím prý pořadatelům nabízela jiná místa mimo centrum, protože Triumfální náměstí, kde chce opozice demonstrovat, si prý už zamluvil někdo jiný.

Na demonstraci by měli dorazit zástupci všech částí opozice od liberálů až po levicové extremisty. „Nikdy jsme se neuchýlili k násilí, při našich pochodech nebyla rozbita jediná výkladní skříň. Násilí se dopouštěly výhradně úřady,“ prohlásil Kasparov v narážce na skutečnost, že předchozí pochody nesouhlasu byly vždy násilně rozehnány.

Opozice se sjednocuje do jednoho hnutí

Ruská opozice se navíc chce sjednotit do „Hnutí Solidarita“, které založil Garri Kasparov a Boris Němcov. Na ustavující schůzi přišlo asi 300 opozičních politiků. Kasparov se také snaží hnutí zaregistrovat jako politickou stranu, což je ale v Rusku velmi obtížné.