Bush nečekaně v Iráku - návštěva na rozloučenou

Bagdád - Americký prezident George Bush nečekaně přicestoval do Iráku. Podle Bílého domu se jedná o návštěvu na rozloučenou. Bush chce s iráckými politiky oslavit hlavně to, že se podařilo včas uzavřít bilaterální bezpečnostní dohodu. Návštěva byla přísně tajena i před nejbližšími a Bílý dům kvůli tomu dokonce šířil nepravdivé zprávy o Bushově programu ve Washingtonu. Letadlo Air Force One dosedlo po jedenáctihodinové noční cestě na bagdádské mezinárodní letiště odpoledne místního času. Bushovu návštěvu poznamenal drobný incident, když po něm jeden z iráckých novinářů hodil boty.

Bezpečnostní situace v Iráku se za poslední rok zlepšila. Svědčí o tom i fakt, že před rokem a půl bylo možné v zemi napočítat až 180 útoků za den, nyní se jedná zhruba o deset útoků za stejné období. Díky tomu mohla v Iráku proběhnout i přehlídka čestné jednotky k poctě amerického prezidenta. Problémy však stále přetrvávají, o čemž svědčí i skutečnost, že Bushova návštěva byla přísně tajná - americký prezident ani po šesti letech od konce války totiž nemůže oficiálně přijet do Iráku na předem ohlášenou návštěvu.

George Bush

Největším zklamáním pro něj je, že za celou dobu jeho vlády se nepodařilo sehnat pravdivé informace o iráckých zbraních hromadného ničení, což byla záminka pro irácké tažení.

Americká invaze do Iráku byla nutná pro zajištění bezpečnosti Spojených států. Prohlásil to prezident Bush po setkání s iráckým protějškem Džalálem Talabáním. „Tento úkol nebyl jednoduchý, ale byl nezbytný pro americkou bezpečnost, pro naději pro Iráčany a pro světový mír,“ řekl Bush. Jeho vláda rozhodla o invazi do Iráku, díky níž byl v roce 2003 svržen režim Saddáma Husajna. Bývalý irácký prezident byl koncem roku 2006 popraven.

Irácký prezident Talabání označil Bushe za přítele iráckého lidu. „Pomohl nám osvobodit naši zemi a dospět k tomuto dni, kdy máme demokracii, lidská práva a postupně se zlepšuje i naše prosperita,“ řekl Talabání.

Bush se rovněž sešel s iráckým premiérem Núrím Málikím. Oba politici slavnostně podepsali bilaterální dohodu, která upravuje podmínky pro setrvání amerických vojáků v zemi po skončení letošního roku. O konečném znění dohody obě země jednaly deset měsíců.

Naposledy Bush Irák navštívil loni v září. George Bushe 22. ledna v úřadu nahradí demokrat Barack Obama, který byl zvolen v listopadu novým prezidentem Spojených států.

Těsně před Bushem byl v Iráku ministr obrany Robert Gates, který tam v sobotu jednal s velitelem tamních amerických jednotek. Gates zůstane šéfem Pentagonu i v Obamově kabinetu. Podle bezpečnostní dohody musejí američtí vojáci z Iráku odejít nejpozději do tří let, tedy do konce roku 2011. Obama ale plánuje časnější stažení, hovoří o 16 měsících. Připustil ale, že i potom by mohla část vojáků v Iráku zůstat v roli školitelů.