V Jordánsku se demonstrovalo za propuštění „vrhače bot“

Ammán - Zhruba tři stovky lidí dnes v jordánské metropoli Ammánu požadovaly propuštění iráckého novináře Muntadara Zajdího, který byl uvězněn poté, co minulý týden na tiskové konferenci v Bagdádu hodil své boty po americkém prezidentovi Georgi Bushovi. Demonstrující vyjadřovali svůj souhlas se Zajdího činem například tím, že pálili Bushův portrét, chválili uvězněného novináře a skandovali: "Bůh je veliký!" a "Pryč s Bushem!".

Zajdí je ve vazbě od minulé neděle, kdy během společné tiskové konference iráckého premiéra Núrího Málikího a amerického prezidenta hodil po Bushovi boty. Chtěl tak prý vyjádřit nesouhlas s americkou okupací Iráku. Za útok na hlavu cizího státu mu ovšem nyní hrozí sedm až 15 let vězení. Zajdí už požádal o milost a svůj čin označil za odporný.

V arabském světě si nicméně jeho čin získal nespočet příznivců. Záznam incidentu se na Blízkém východě opakovaně pouští a za Zajdího propuštění se v Iráku i jinde opakovaně demonstruje. Region je dlouho nespokojený s Bushovou invazí do Iráku a s americkou politikou v této zemi.

Zajdího rodina protestuje pobytem v bagdádském parku

Rodina a blízcí přátelé zadrženého iráckého novináře se na protest proti jeho zatčení utábořili v jednom z bagdádských parků. Zde chtějí údajně setrvat, dokud nedosáhnou Muntadarova propuštění.

V parku na okraji přísně chráněné zelené zóny v Bagdádu táboří asi 30 členů širší Zajdího rodiny včetně jeho přátel. Jeden z místních šíitských hodnostářů skupinu údajně poctil tradičním pokrmem, který nechal servírovat na koberci rozprostřeném na trávníku. K jídlu prý bylo přizváno i několik policistů, kteří u demonstrantů hlídkují.