USA chtějí poslat do Afghánistánu dalších až 30 tisíc vojáků

Washington - Šéf sboru náčelníků štábu amerických ozbrojených sil Mike Mullen dnes oznámil, že Spojené státu uvažují o vyslání dalších jednotek do Afghánistánu. V průběhu jara a nejpozději počátkem léta by mohl štáb posílit americké jednotky v asijské zemi o 20 tisíc až 30 tisíc vojáků.

„Shodli jsme se na tom požadavku, a tak je mi opravdu jasné, že tento požadavek naplníme, takže to není otázka 'jestli', ale 'kdy',“ ujistil Mullen. Americké vládnoucí garnitury tak reagují na žádost generála Davida McKiernana, který žádal o vyslání dalších jednotek kvůli narůstající síle Talibanu zejména ve východním a jižním Afghánistánu.

Americká armáda působí v zemi, která je považována za ikonu boje s terorismem, od podzimu 2001. V posledních dvou letech se ale bezpečnostní situace v zemi začala prudce zhoršovat. Útoky radikálního hnutí Taliban jsou stále častější a přibírají také na síle. Jen letos přišlo při násilnostech o život na 5000 lidí, včetně asi 1000 civilistů a téměř tří stovek zahraničních vojáků. V bojích padli také tři Češi.

Vydáno pod