Podle Bolívie byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Moralese

Caracas - Bolivijský ministr vnitra Alfredo Rada dnes řekl, že bylo odhaleno spiknutí, jehož cílem byl atentát na prezidenta Eva Moralese. Obvinil z něho "krajně pravicové živly", které se prý pokusily podplatit jednoho rolníka, aby prezidenta, často cestujícího po venkově, zavraždil. Ministr nepředložil žádné důkazy, řekl jen, že vyšetřování pokračuje. O spiknutí proti levicovému bolivijskému prezidentovi hovořil už v neděli večer v Caracasu venezuelský prezident Hugo Chávez, který je Moralesovi ideově blízký. V pravidelném rozhlasovém vystoupení řekl, že ho o tom informoval sám Morales.

„Bolivijský prezident mi telefonicky oznámil, že orgány jeho země odhalily spiknutí proti němu, které jej mělo zabít,“ řekl Chávez. Venezuelský prezident odmítl uvést další podrobnosti s tím, že jejich zveřejnění je věcí bolivijské strany. Uvedl pouze, že doporučil Moralesovi, aby „byl opatrný“.

Morales sdílí Chávezův antagonismus vůči Spojeným státům. Zatímco Venezuela má bohaté příjmy z vývozu ropy, ze značné části do USA, což Chávezovi umožňuje financovat sociální programy i nákupy ruských zbraní, Bolívie je podstatně chudší. Nedávno musel Morales zvládat snahu několika bohatších jižních provincií své země o odtržení. Ty odmítaly značnou část svých příjmů převádět v podobě daní k subvencování zaostalejších horských provincií. Moralesovi pomohlo situaci zvládnout až srpnové referendum.

Chávez tvrdí, že i on sám je terčem odpůrců svého režimu. V září údajně venezuelské bezpečnostní orgány zadržely několik osob podezřelých z plánování jeho vraždy. V pozadí údajně byly Spojené státy. Orgány USA opakovaně popřely, že by Washington jakkoli podporoval pokusy o Chávezovo svržení.

Vydáno pod