Strážce mexického prezidenta zatčen, má jít o informátora mafie

Mexiko - Moc mexických drogových kartelů zřejmě dosahovala až do prezidentského úřadu této severoamerické země. Policie totiž zatkla jednoho ze strážců mexického prezidenta Felipe Calderóna s podezřením, že se jedná o informátora mafie. Major mexické armády Arturo González Rodríguez měl podle informací federální prokuratury předávat informace mocnému zločineckému kartelu Beltran Leyva výměnou za úplatky ve výši až 100 tisíc dolarů (asi 1,9 milionu korun).

Podezřelý člen prezidentovy stráže byl zatčen a nyní se nachází ve vazbě. Zástupce úřadu mexického prezidenta ujistil, že domnělý mafiánský informátor nepatřil k té části prezidentovy stráže, která zajišťuje přímou ochranu hlavy mexického státu, a neměl prý ani přístup k informacím o Calderónových aktivitách. Zatím není jasné, jaký druh informací údajný špion mafii zprostředkovával.

Rozsáhlá korupce v řadách špatně placené mexické policie a státních žalobců podkopává boj prezidenta Calderóna s drogovými gangy. Do boje s nimi se pustil hned po nástupu do funkce v roce 2006 a se žádostí o pomoc se obrátil k armádě. V nejkritičtějších místech, jako je Ciudad Juárez, Tijuana či Nuevo Laredo, nasadil ozbrojené složky o počtu 25 tisíc mužů. Jeho snaha však podle agentur zatím přispívá pouze k dalšímu krveprolití. Jen letos zemřelo kvůli násilnostem spojeným s pašováním drog více než 5400 lidí.

Minulý týden bylo nedaleko Acapulca nalezeno osm bezhlavých těl mexických vojáků. Jejich uřezané hlavy byly nalezeny v nákupním centru zabalené do plastikových pytlů. Nejvyšší státní zástupce Mexika očekává, že se bezpečnostní situace počátkem příštího roku ještě zhorší.