Izrael ostřeluje Gazu ze země i ze vzduchu

Jeruzalém/Gaza - Izrael k leteckým útokům na Gazu přidal i střelbu z děl a tanků. Nepřestává ale ani ostřelování jižního Izraele palestinskými raketami. Podle zdravotníků stoupl počet obětí na víc než 430. V noci na sobotu pokračovaly izraelské nálety v pásmu Gazy. Při nich byl těžce zraněn další z vrcholných představitelů ozbrojeného křídla palestinského hnutí Hamas, abú Zakaríja Džamál, který svým zraněním podlehl. Izrael rovněž oznámil, že při nočních útocích byl zničen palestinský sklad zbraní a výcvikový tábor.

Džamál je už druhým vysokým představitelem Hamasu, který byl zabit při současné izraelské ofenzivě. Ve čtvrtek Izraelci zlikvidovali jednoho z předáků hnutí Nízára Rijána. Další představitelé radikálů se podle agentury Reuters v obavě před dalšími cílenými útoky začali skrývat.

Bombardování přineslo další mrtvé, mezi nimi i děti. Podle palestinských humanitárních organizací tvoří právě civilisté až 40 procent všech obětí, zatímco Organizace spojených národů mluví o jedné čtvrtině. V Gaze žije jeden a půl milionu lidí, kteří nemohou území opustit. Jsou tak vystaveni jak vzdušným útokům, tak nedostatku potravin a energie.

Izraelská ofenziva nazvaná Lité olovo, jejímž cílem je zastavit ostřelování izraelského území, si podle nejnovějších údajů zdravotního úřadu v Gaze i zdrojů z OSN dosud vyžádala v pásmu Gazy životy nejméně 437 lidí, z toho 75 dětí a 21 žen. Zraněno bylo podle citace agentury AFP 2 285 osob, z nichž 400 je ve vážném ohrožení života. Zhruba 500 palestinských raket, odpálených od 27. prosince radikály z pásma na území Izraele, mělo čtyři oběti, včetně jednoho vojáka, a desítky zraněných.

Ostré střelby probíhají i o šábesu, což znamená, že je izraelská armáda ve stavu nejvyšší pohotovosti. Hamas mezitím pohrozil, že v případě izraelské pozemní ofenzivy bude unášet izraelské vojáky a používat je jako rukojmí.

Bush: Pašování zbraní musí přestat 

O dosažení příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas usilují mimo jiné Spojené státy americké. Prezident George Bush ale prohlásil, že se nespokojí s žádnou dohodou, která by nezahrnovala mechanismus, jenž by zabránil dalšímu pašování zbraní z Egypta do Gazy. Vůbec poprvé se tak vyjádřil k současnému konfliktu mezi Hamasem a Izraelem.

„Další jednostranné příměří, které vede k raketovým útokům na Izrael, je nepřijatelné,“ řekl Bush. „A sliby Hamasu stačit nebudou, musí vzniknout monitorovací mechanismus, který zajistí konec pašování zbraní teroristickým skupinám v Gaze,“ doplnil. Zároveň se zdržel jakékoli kritiky izraelského ostřelování pásma Gazy.