Svět se shoduje: Zastavte boje v Gaze

Gaza/ Jeruzalém - Izrael a palestinský Hamas by měly uzavřít co nejdříve příměří, shodují se světoví politici. Dnes takovou výzvu kromě šéfa delegace EU na Blízkém východě Karla Schwarzenberga přednesl i americký prezident George Bush nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Politici si u klíčových hráčů podávají dveře. Egyptský prezident Husní Mubarak přijal delegaci Evropské unie v čele s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Jen o pár hodin později na jeho židli dosedl francouzský prezident Sarkozy.

Jen co k rychlému ukončení bojů vyzval při další zastávce na Blízkém východě v Izraeli Karel Schwarzenberg, hned následoval výrok Nicolase Sarkozyho, který zrovna jednal s Plestinci: „Řeknu izraelskému prezidentovi Šimonu Peresovi a premiérovi Ehudu Olmertovi, že boje musí skončit.“  

Reportáž Petra Zavadila a vstup Jakuba Szantó (zdroj: ČT24)

Zajímavostí je, že když přijela delegace EU v čele s Karlem Schwarzenbergem před sídlo palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, přijal je palestinský vůdce až uvnitř, zatímco Sarkozyho o několik hodin později přivítal s velkou pompou před budovou před zraky novinářů.

Na ukončení bojů trvají i USA, Rusko, Turecko a další země světa

K výzvám k ukončení bojů se dnes připojil i dosluhující americký prezident George Bush. Bush z Bílého domu zároveň vyzval Izraelce, aby minimalizovali ztráty mezi civilisty.

Pro okamžité příměří je stejně jako Evropská unie také Rusko. Turecko si přeje, aby obě strany uzavřely co nejdříve příměří; Ankara je také ochotná přispět personálně k pozorovatelské misi, která na příměří bude dohlížet. Syrský prezident Bašár Asad požádal muslimské duchovní, aby zmobilizovali Araby k pomoci Palestincům v Gaze.

V Gaze se mezitím dál válčí. Izrael sice tvrdí, že hnutí Hamas zasadil zničující ránu, operaci ale zatím nekončí. Tanky podle zpráv z místa obklíčily město Gaza, v jeho východní části probíhají těžké boje.  A v noci pásmo znovu bombardovala letadla. Palestinské zdroje tvrdí, že desetidenní operace už stála život 550 lidí. Raketové útoky na židovský stát přesto pokračují a Hamas je chce namířit ještě víc do vnitrozemí.

Izraelské tanky údajně pásmo Gazy dnes rozštěpily na tři části. Podle všeho ale zatím nevjely do nejhustěji obydlených oblastí. Při bombardování podle palestinských zdrojů zamřelo v pondělí dalších 12 civilistů, včetně tří dětí.

Armáda odtajnila informaci o pokusu Hamasu unést izraelské vojáky. V neděli se prý několik bojovníků Hamasu pokusilo vtáhnout dva izraelské pěšáky do chodeb vykopaných na jenom z kopců, kudy postupovala izraelská pěchota. Oddíl sice pokus o únos zmařil, ale jeden z vojáků v přestřelce zahynul.

Lidem v Gaze se kvůli násilnostem prudce zhoršují životní podmínky. Zásoby paliva, jídla a vody se rychle tenčí. Podle OSN už vydrží jen 48 hodin. Bez elektřiny je údajně milion lidí, některé nemocnice v Gaze už drží v provozu jen generátory. Izrael na jihu pásma Gazy údajně umožnil vjezd konvoji 80 kamionů s nákladem jídla a léků. Jinak je ale Gaza neprodyšně uzavřená.

  • Nicolas Sarkozy a Mahmúd Abbás autor: Dan Balilty, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/605/60424.jpg
  • Palestinský muž odnáší tělo dívky, která byla zabita v Gaza city při leteckém útoku 5. ledna 2009. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/605/60422.jpg