Indický premiér: Pákistánské úřady podporovaly útoky v Bombaji

Dillí - Podle indického premiéra Manmóhana Singha musely pákistánské oficiální úřady podporovat teroristy, kteří zaútočili v Bombaji. Svědčí o tom prý důmyslnost, s níž byla provedena série útoků, při nichž zemřelo přes 170 lidí. Obvinění Pákistánu přichází den poté, co indická vláda předala do Pákistánu důkazy, které jej spojují s listopadovými útoky v Bombaji.

Indický premiér za viníky útoků označil teroristy z organizace Laškare tajjaba, která má základny v Pákistánu. Teroristé by podle Singha nezvládli útoky, kdyby je nepodporovaly pákistánské úřady. „Když vezmeme v potaz důmyslnost a preciznost útoku, muselo se mu dostat podpory od některého oficiálního úřadu v Pákistánu,“ řekl indický premiér.  

Pákistánská vláda v pondělí potvrdila, že důkazy od Indie dostala a jejich obsah zkoumá. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání znovu slíbil, že trestu neuniknou ti občané Pákistánu, proti kterým se najdou věrohodné důkazy týkající se jejich podílu na bombajských atentátech.

Pákistánská vláda i nadále trvá na tom, že s útoky nemá nic společného. Pákistánské ministerstvo zahraničí v reakci na Singhovo nařčení uvedlo, že Indie se, místo aby spolupracovala, rozhodla pustit se do propagandistického útoku. To prý může narušit snahy obou států spolupracovat v boji proti teroristům.