Na Izrael dopadaly rakety i z Libanonu, izraelské jednotky zastřelily řidiče OSN

Jeruzalém - Na sever Izraele dnes začaly dopadat rakety vypálené z jižního Libanonu. Jednalo se o tři až pět raket, které zranily pět lidí. Izraelská armáda obratem odpověděla přesnou dělostřeleckou palbou do míst, odkud rakety odstartovaly. Podle izraelských sdělovacích prostředků rakety vypálil libanonský šíitský Hizballáh. Ten to však popírá, nejpravděpodobnější možností je tak verze, že za útoky stojí palestinští extremisté sídlící v Libanonu. Izraelské jednotky dnes také zastřelily řidiče vezoucího humanitární pomoc OSN do Gazy. Humanitární agentura OSN vzápětí oznámila, že pozastavuje akce v oblasti.

Rakety odpálené z Libanonu dopadly do oblasti izraelské západní Galileje, k městu Naharija a ke kibucu Kabri. Podle zpráv izraelské záchranné služby zranily střely pět osob.

Izraelské dělostřelectvo reagovala pohotově: „Odpověděli jsme pěti granáty na přesně zaměřená místa odpálení raket,“ uvedl mluvčí izraelské armády.

Aktuální situace a vstup Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Šlo o ojedinělý incident, druhá fronta nebude

Libanon útoky ze svého území odsoudil a slíbil vyšetřit, kdo rakety vystřelil. Původně se předpokládalo, že šlo o akci libanonského Hizballáhu, šíitské radikální skupiny, jeho představitelé to však později popřeli. Také Hamas se od útoku distancoval: „Nevíme, kdo rakety odpálil, a ani nechceme ukazovat prstem na jinou organizaci. Hamas však s tím nemá nic společného, protože zásadně bojuje pouze z palestinského území. To je naše pevná politika,“ řekl mluvčí zastoupení Hamasu v libanonské metropoli Bejrútu Ráfat Morra.

Izraelské politické a vojenské špičky se nyní odklánějí od verze, že šlo o akci Hizballáhu. Izraelský ministr Rafi Ejtan v poledne v televizi oznámil, že podle rozvědky mají střelbu na svědomí radikální Palestinci žijící v Libanonu. Izraelská vláda podle něj věří, že šlo o ojedinělý incident, a očekává, že ojedinělým i zůstane. „Zodpovědnost za to leží zcela na libanonské vládě,“ zdůraznil Ejtan.

I dnes platilo tříhodinové příměří

I dnes se na tři hodiny od 13:00 místního času (12:00 SEČ) znovu pozastavily vojenské operace izraelské armády i ostřelování ze strany Hamasu. Tříhodinové příměří, které má sloužit místním civilistům k doplnění zásob a umožnit humanitárním organizacím vykonávat svou práci, je v Gaze uplatňováno od středy.

Červený kříž, jež zprostředkovává humanitární pomoc však uvádí, že tři hodiny jsou na dodání zásob 1,5 milionu lidí, kteří v Gaze žijí, příliš málo. Hamas navíc obviňuje Izrael, že je část pomoci ničena ještě na hranicích, Izraelci naopak obviňují Hamas, že humanitární materiál konfiskují a k civilnímu obyvatelstvu se tak nedostane.

Izrael zaútočil na humanitární konvoj OSN, řidiče zastřelil

Izraelské jednotky dnes ostřelovaly nákladní vůz Organizace spojených národů, který během tříhodinového přerušení bojů převážel humanitární pomoc do pásma Gazy. Řidiče izraelští vojáci zastřelili, i když na nákladním autě byla vlajka i symboly OSN. Organizace přitom podle svého mluvčího koordinuje dodávky pomoci pro obyvatele Gazy s izraelskými úřady. Ty nyní incident vyšetřují.

UNRWA zastaví humanitární operace v Gaze

Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA) vzápětí oznámila, že zastavuje činnost v pásmu Gazy kvůli nebezpečí hrozícímu jejím konvojům ze strany izraelských jednotek.

Útok na humanitární konvoj zřejmě ještě zvýší napětí mezi OSN a Izraelem. To vzrostlo v úterý, kdy izraelská armáda zaútočila na školu spravovanou OSN v pásmu Gazy. Při útoku zahynuly čtyři desítky lidí, většinou dětí.

Nynější boje v palestinském pásmu Gazy trvají od 27. prosince a Izrael jimi chce přimět Hamas zastavit raketovou palbu na židovský stát. Nálety a pozdější pozemní ofenziva si už vyžádaly 700 mrtvých Palestinců a deset Izraelců. Vedení Hamasu prohlašuje, že vytrvalým odporem bez ohledu na vlastní ztráty přiměje Izrael ustoupit z pásma Gazy bez dosažení hlavního cíle, jako se to stalo předloni v Libanonu.

Proti Izraeli se demonstrovalo v Damašku a Kábulu, Hamasu se dostane podpory ze strany Íránu

Proti izraelským útokům na Gazu dnes v centru syrského Damašku protestovaly statisíce lidí, syrská média hovoří o milionu. Účastníci demonstrace svolané syrskými odbory nesli transparenty s nápisy jako „Lidé v Gaze neprolévají krev marně“ a s fotografiemi syrského prezidenta Bašára Asada a vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, kteří oba podporují Hamas. Demonstranti mávající syrskými a palestinskými vlajkami také vykřikovali hesla proti egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi za to, že odmítá otevřít hraniční přechod s Gazou v Rafáhu.

Demonstrace na podporu Hamasu se konala i v Kábulu, kde proti izraelské ofenzivě protestovaly tisíce Afghánců. Podle organizátorů demonstrace se přes 1000 jejích účastníků nabídlo jako dobrovolníci do Gazy, stovky dalších přislíbily darovat krev Palestincům v bojové oblasti. Pro většinu Afghánců je nicméně nemožné se do palestinské enklávy dostat. Řada demonstrantů proto hrozila, že začne útočit na americké jednotky v Afghánistánu, protože USA jsou jedním z hlavních spojenců Izraele.

V Íránu duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí zakázal nepřátelům Izraele, aby se jako dobrovolníci vydávali bojovat na straně Hamásu proti Izraeli. Dodal ale, že Írán jinak nebude bránit jakýmkoliv jiným snahám podpořit Hamas. Jistá studentská organizace, která vůči Izraeli zastává tvrdou linii, požádala vládu v Teheránu o svolení k tomu, aby se dobrovolníci z jejích řad mohli vydat do Izraele jako sebevražední útočníci a mohli se pomstít za jeho útoky na pásmo Gazy. Írán, který se považuje za úhlavního nepřítele Izraele, je největším podporovatelem Hamasu.

  • Izraelští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60931.jpg
  • Následky bojů v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60670.jpg
  • Humanitární dodávky do Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/594/59351.jpg
  • Humanitární dodávky do Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60930.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/597/59634.jpg