Šedesát vězňů propuštěných z Guantánama se asi vrátilo k terorismu

Washington - Z vězňů propuštěných z americké věznice na základně Guantánamo na Kubě se jich 61 zřejmě vrátilo k teroristickým aktivitám. Dnes o tom podle agentury Reuters informovalo americké ministerstvo obrany.

U 18 bývalých vězňů z Guantánama se prokázalo, že se „vrátili do boje“, u 43 dalších panuje toto podezření, uvedl mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. Podíl bývalých vězňů Guantánama, kteří znovu páchají trestné činy s teroristickým pozadím, se podle něho zvýšil z asi sedmi na jedenáct procent.

Věznice na Guantánamu je terčem kritiky ze strany organizací na ochranu lidských práv. Podle nich jsou vězni mučeni a je s nimi nelidsky zacházeno.  

Budoucí americký prezident Barack Obama slíbil, že věznici zruší. Očekává se, že příslušné nařízení vydá již během prvních dnů v Bílém domě. Do funkce bude slavnostně uveden v úterý 20. ledna.  

Věznici na Guantánamu zřídily USA v roce 2002 a zadržují v ní osoby podezřelé ze spáchání teroristických akcí nebo z příslušnosti k mezinárodní teroristické síti al-Káida. Vězením prošlo od roku 2002 na 800 lidí. Nyní je v ní drženo asi 250 vězňů.