Advokáta rodiny zavražděné Čečenky zastřelili v centru Moskvy

Moskva - V ruské metropoli dnes neznámý útočník zastřelil právníka rodiny čečenské dívky, která byla zavražděna v roce 2000. Vražda advokáta Stanislava Markelova se stala jen pět dní poté, co byl na svobodu propuštěn plukovník ruské armády Jurij Budanov, který čečenskou dívku před 9 lety zabil. Po přestřelce byla do nemocnice převezena také novinářka, která byla zasažena do hlavy. Žena v nemocnici později zemřela.

„Skutečně, advokát rodiny Elzy Kungajevové byl zastřelen,“ potvrdil agentuře Interfax šéf moskevských vyšetřovatelů Anatolij Bagmet. Při atentátu byla také zasažena do hlavy mladá novinářka listu Novaja gazeta Anastasija Baburovová. Žena se neprobrala ani v nemocnici a později zde zemřela. 

Stejně jako Merkelov se Baborovová angažovala v případu zavražděné čečenské dívky. Mladá novinářka napsala řadu článků o procesu s ruským plukovníkem. Budanov vyšel z vězení, kde si odpykal většinu trestu, před pěti dny, navzdory advokátově stížnosti proti rozhodnutí soudu z 24. prosince o podmínečném propuštění bývalého důstojníka. Markelov označil propuštění vězně za nezákonné s tím, že si bude dále stěžovat.

Před polednem o smrti právníka zavražděné Čečenky (zdroj: ČT24)

Rodina zavražděné dívky se odstěhovala z Čečenska do Norska, ani tady ale nemají klid a pronásledují je výhrůžky. „Mé dceři telefonovali sem do Norska a pohrozili jí, že ji tvrdě ztrestají, jestli žalobu proti propuštění Budanova na svobodu nestáhneme,“ řekl nedávno listu Kommersant otec zavražděné Elzy Kungajevové Visa Kungajev. Úřady proto poskytly některým členům rodiny ochranu.

Bývalý velitel tankového pluku Budanov se přiznal, že zavraždil Elzu Kungajevovou v roce 2000. Prý tak učinil v zuřivosti při výslechu, neboť se domníval, že dívka patří k čečenským povstalcům. Podle příbuzných oběti však unesenou dívku zaškrtil poté, co ji znásilnil. Za svůj čin dostal Budanov deset let vězení.