Merkelová: Rusko by se mělo zapojit do protiraketového štítu USA

Berlín - Rusko by podle Angely Merkelové mělo být zapojeno do amerického protiraketového štítu. Německá kancléřka to dnes prohlásila v rozhovoru pro televizní stanici ARD u příležitosti inaugurace nového amerického prezidenta Baracka Obamy, od nějž očekává snadnější spolupráci v mezinárodních otázkách.

„Já to pokládám za potřebné, to budu také zdůrazňovat,“ prohlásila Merkelová o ruském zapojení do systému protiraketové obrany USA. Od nového amerického prezidenta očekává snadnější spolupráci v mezinárodních otázkách a věří ve zlepšení vztahů mezi Ruskem a USA. Spojené státy chtějí části systému protiraketové obrany vybudovat v Česku a Polsku a Rusko tento projekt už dlouho odmítá. Obama jej podpořil, ale řekl, že v jeho prospěch nelze ubírat prostředky na jiné priority, dokud nebude prokázána jeho efektivnost.

Šéfka německé vlády rovněž vyslovila přání, aby Obama se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem hovořil o možnostech dalšího odzbrojování. Za Bushovy éry podle ní byly vztahy s Ruskem „ambivalentní“, existovaly však i „fáze dobré spolupráce“, například při společném prosazení rezoluce Rady bezpečnosti k íránskému jadernému programu.

Kancléřka očekává, že spolupráce bude založena na vzájemném naslouchání a že Washington bude svá rozhodnutí činit s vědomím, že jedna země nemůže problémy světa řešit sama. Dnešní německý tisk ale příliš velká očekávání spojená s nástupem Obamy spíš tlumí.

Vydáno pod