Vojenští soudci na Guantánamu pozastavili procesy a prověřují systém vyšetřování

Guantánamo (Kuba) - Na čtyři měsíce pozastavili američtí vojenští soudci procesy na základně Guantánamo na Kubě. Podle agentury Reuters se rozhodnutí týká i údajných strůjců teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001. K tomuto kroku vyzval nový americký prezident Barack Obama, který tak začal plnit slib, že věznici úplně zruší.

Za avizované čtyři měsíce by měla Obamova administrativa prozkoumat celý systém vyšetřování podezřelých z terorismu. Chce si na něj „posvítit“ ve všeobecné rovině i v jednotlivých případech, napsala agentura DPA. Prokurátoři uvedli, že požadavek prezidenta a ministra obrany Roberta Gatese je v zájmu spravedlnosti.

Pozastaven byl i proces s pěticí muslimů obviněných z přípravy útoků z 11. září, kteří dokonce proti zastavení procesu dokonce protestují. Usilují totiž o co nejrychlejší vynesení rozsudku, přestože jim hrozí trest smrti.

Kam s nimi?

Barack Obama slíbil, že do dvou let věznici zcela zruší, jenže pak vznikne problém s umístěním propuštěných vězňů. Spojené státy nechtějí některé z nich vrátit do země původu s odůvodněním, že by zde byli pronásledováni. USA proto už oslovily několik zemí s dotazem, zda by propuštěné z Guantánama nepřijaly.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který zastupuje předsednictví EU, dnes v Bruselu řekl, že některé členské země Evropské unie zřejmě budou chtít, aby Evropa část vězňů z Guantánama přijala. Pokud by byla s podobnou nabídkou oslovena Praha, ministr by se takovou žádostí zabýval. Nejprve by však prý rozhodně chtěl od Washingtonu slyšet, kolik osob z Guantánama přijmou na své území samotné USA.