Vichřice a laviny zabily o víkendu v západní Evropě 23 lidí

Barcelona/Paříž/Berlín - Nejhorší větrná smršť za posledních devět let včera ochromila Francii, Německo a Španělsko. Orkán, který místy dosahoval rychlosti 200 kilometrů v hodině, si souhrnně vyžádal osmnáct obětí. Nejvíce mrtvých včetně čtyř dětí zaznamenalo právě Španělsko, kde se zhroutila střecha sportovního centra na dva baseballové týmy. Přírodní živel udeřil ve Francii i dnes, tentokrát jako lavina ve francouzských Alpách - usmrtila pět lidí.

Španělsko se s Francií doposud potýká i s rozsáhlými výpadky elektřiny, přibližně milion lidí zůstává bez proudu. Výpadky postihly i klienty operátorů telefonních sítí. Španělským a francouzským elektrikářům pomáhají jejich kolegové z Británie, Německa a Portugalska. Několik letišť muselo být uzavřeno, zkolabovala silniční doprava a škody hlásí i železnice, vlakové spojení ve francouzsko-španělském pohraničí stále nefunguje.

„Díky odhodlání všech složek: elektrikářů, četníků, policie, občanských gard, hasičů, armády a hlavně skvělé práci meteorologů, díky kterým jsme mohli varovat obyvatele 14 hodin před bouří, se nám daří bojovat s následky. Ano, máme čtyři mrtvé, to je tragédie, ale při bouři v roce 1999 jsme měli devadesát mrtvých. Devadesát dva!“ okomentoval situaci francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Ve Španělsku způsobil orkán požár, 14 000 lidí evakuováno

Madrid hlásí dvanáct obětí orkánu, nejvážnější nehodou se stalo zřícení sportovní haly u Barcelony, která nevydržela silné poryvy vichru. Neštěstí stálo život čtyři děti, dalších třináct bylo zraněno. Většinu z osmi dalších španělských obětí zabily padající stromy či větve.

Ve španělské Valencii a Katalánsku dokonce výboje z padajících rozvodných stožárů či zpřetrhaného elektrického vedení zapálily lesy. Čtrnáct tisíc lidí muselo být evakuováno. Ochromena byla i námořní doprava. Baleárské ostrovy byly v sobotu odříznuté od světa. Španělské úřady hlásily až 21,5 metru vysoké vlny, které se rozbíjely o pobřeží, a varovaly před vycházením na pláž.

Stejně jako ve Francii zabíjely laviny i na druhé straně kontinentu. V Turecku pohřbila desítku horolezců. Dalších sedm záchranáři vyprostili.