Mensdorff-Pouilly z kauzy Gripenů pro Česko byl zatčen

Vídeň - Rakouský obchodník a muž spojovaný s údajnou korupcí při uzavírání smluv na stíhačky Gripen v Maďarsku a v Česku Alfons Mensdorff-Pouilly byl zatčen. Podle agentury APA jej policie zadržela v jeho zámečku v jižním Burgenlandu u maďarských hranic a dnes byl ve Vídni předveden před soud. Ten musí do osmačtyřiceti hodin rozhodnout, zda na něj uvalí vazbu. Vyšetřovatelé muže obviňují z praní špinavých peněz.

Podle rakouského magazínu Profil získal obchodník od britského zbrojního koncernu BAE Systems různými oklikami 13 milionů eur (asi 365 milionů korun), ovšem pro tyto platby nebyl zřejmý důvod. Předmětem vyšetřování zůstává otázka, s jakými obchody částky souvisejí, řekl státní zástupce.

„V minulých měsících otevřeli vyšetřovatelé nejrůznější konta, zkoumali příchody a odchody peněz i jejich příjemce. Přitom narazili na toky peněz, které od BAE přes různé firmy končily u Mensdorffa. Sám Mensdorff působil od roku 1992 pro BAE jako poradce v Česku,“ uvedl magazín Profil ve svém internetovém vydání.

Státní zástupce potvrdil informace Profilu, podle kterých je Mensdorff-Pouilly podezřelý, že se snažil původ peněz prokázat falešnými účty a dokumenty. Vyšetřovatelé navrhují vazbu, protože se obávají, že by se obchodník snažil ovlivňovat vyšetřování, uvedla APA. Mluvčí státního zastupitelství řekla, že v souvislosti s nákupem Gripenů v Česku existuje proti Mensdorffu-Pouillymu také podezření z korupce, to ale nebyl důvod nynějšího zatčení. Právní zástupce zadrženého sdělil agentuře, že peníze přes konto jeho mandanta proudily, odmítl však, že by šlo o praní peněz nebo o korupci.

„Část vyšetřovacích aktivit úřadů se děje na popud jejich britských kolegů, i ve Velké Británii je Mensdorf Pouilly podezřelý z nekalé činnosti ve spojení s BAES,“ upozornil zpravodaj České televize v Rakousku Jan Moláček. Souvislost s českou kauzou úřady nepotvrdily, navíc je Mensdorf zapletený i do případu dodávek stíhacích letounů Eurofighter pro rakouskou armádu, dodal.

Švédové tušili, že je to „jejich člověk“

Mensdorff-Pouilly byl už dlouho terčem vyšetřování švédské prokuratury a jeho zatčení prý proto švédské vyšetřovatele nijak nepřekvapilo. „Už dávno to je náš člověk,“ řekl dnes švédské agentuře TT prokurátor Christer van der Kwast, kteří řídí šetření takzvané „gripenové aféry“ ve Stockholmu.

Suma 13 milionů eur uváděná v rakouských médiích jako peníze, jež
Mensdorff-Pouilly údajně obdržel od britského zbrojního koncernu BAE,
připadá Kwastovi „povědomá“. Společné „velmi komplikované“ vyšetřování, které prováděli Švédové s Brity, prý dospělo k částce ve stejném řádu, konkrétně ke „100 milionům švédských korun (8,73 milionu eur) a výše“. „O části z toho soudíme, že šlo o úplatky,“ řekl Kwast švédské agentuře.

Jak to bylo s Gripeny?

Mensdorff-Pouilly v minulosti působil jako poradce BAE Systems. Česko se původně dohodlo na koupi Gripenů, ale v roce 2002 smlouvu zrušilo a o dva roky později ji nahradilo kontraktem na desetiletý pronájem 14 strojů za 19,65 miliardy korun. Podezření z korupce při obchodu s Gripeny nebylo prokázáno ani v Česku, ani později v Maďarsku.

„V souvislosti s Gripeny jsem nikdy nenabídl provizi nebo úplatek, nikdy jsem o tom nemluvil s žádným českým politikem,“ bránil se dříve v rozhovoru pro časopis Profil Mensdorf-Pouilly.

Michael Piatti-Fünfkirchen, blízký Mensdorfa-Pouillyho, se nicméně stejnému magazínu svěřil, že právě on byl pověřen sjednáním schůzky tehdejšího českého premiéra Miloše Zemana, jeho ministra financí Iva Svobody a právě Mensdorfa-Pouillyho. Podle Piatti-Fünfkirchena byl úkol jasný - přesvědčit Čechy, aby zrušili oficiální rozhodnutí o spolupráci s konkurenčním Lockheed Martin o koupi stíhaček F-16.

Vydáno pod