Pákistánská policie rozehnala demonstraci za nezávislé soudy

Karáčí (Pákistán) - Pákistánská policie holemi rozehnala demonstraci právníků a opozice za nezávislé soudnictví. Protestující chtějí, aby prezident Ásif Alí Zardárí znovu jmenoval soudce, které sesadil jeho předchůdce Parvíz Mušaraf. Policie už pozatýkala přes 400 opozičních aktivistů. Demonstranti chystají čtyřdenní protestní pochod do hlavního města Islámábádu, v pondělí chtějí uspořádat shromáždění u budovy parlamentu.

Vláda většině odvolaných soudců už úřad vrátila, avšak několik z nich, mezi nimi i někdejší šéf nejvyššího soudu, na návrat stále čeká. V čele protestních aktivit stojí opoziční vůdce Naváz Šaríf. Ten sice návrat soudců podporuje, ale zároveň se staví proti rozhodnutí nejvyššího soudu, který jemu a jeho bratrovi brání ujmout se zvolené funkce. Zatímco manifestanti se staví za poklidný protestní pochod, Šarífova rétorika je bojovnější. Bývalý premiér se nevyhnul ani výrazu „revoluce“, což vláda označila za pobuřování.

Úřady manifestační pochody zakázaly už ve středu, kdy policie zatkla stovky aktivistů. Vláda se ale snažila vyhnout násilnému střetu a ministr vnitra Rahmán Málik v parlamentu prohlásil, že protestujícím nikdo bránit v pochodu nebude. „Pokud se ale někdo pokusí vzít zákon do svých rukou, nedovolíme to,“ dodal. Vláda dnes také oznámila, že nedovolí demonstrantům, aby uskutečnili své shromáždění u parlamentu nebo na jiných místech v centru metropole.