Rumunsko: Za nepokoje v Moldavsku nemůžeme

Kišiněv/Bukurešť - Rumunské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti nařčení moldavského prezidenta Vladimira Voronina, podle kterého je Rumunsko zapojeno do nepokojů, které v úterý zachvátily Kišiněv. Voronin pohrozil, že použije sílu, pokud budou násilnosti v Moldavsku pokračovat. Demonstranti, hlavně opozice a studenti, se bouří proti triumfálnímu vítězství komunistů v nedělních parlamentních volbách.

„Rumunsko je zapojeno do všeho, co se děje u nás,“ řekl podle agentury Ria Novosti Voronin na setkání se zástupci veřejnosti v sídle vlády. Rumunsko však obvinění Kišiněva odmítlo.

„Toto obvinění je provokace… Je nepřijatelné, že komunistický režim v Kišiněvě přenáší odpovědnost za domácí problémy na Rumunsko,“ uvádí se v prohlášení rumunského ministerstva zahraničí, které dodává, že Bukurešť nezavede cestovní omezení pro Moldavany a bude dále podporovat užší vztahy Moldavska s EU.

„Když jsme viděli vlát na státní budově rumunskou vlajku, bylo jasné, že opozice se pokouší provést převrat. To nedovolíme,“ řekl Voronin a dodal, že rumunský velvyslanec je v Moldavsku nežádoucí osobou. Svého velvyslance z Bukurešti Kišiněv odvolal v úterý.

Moldavský prezident také oznámil zavedení vízového režimu s Rumunskem, s nímž má společné dlouhé historické a kulturní tradice a společný jazyk. Rumunsko jednostranné zavedení těchto opatření označilo za zcestné.

Voronin zvažoval použití síly, organizátory protestů chce potrestat

Voronin dnes projevil odhodlání tvrdě potrestat organizátory demonstrací, „Úřady v souladu s moldavskými zákony přísně potrestají organizátory nezákonných činů,“ prohlásil Voronin.

Moldavský prezident také připustil, že v úterý už se rozhodoval, zda použít sílu. „Pokud se to bude opakovat, budou přijata příslušná opatření. Vláda má všechna práva je podniknout v souladu se zákonem,“ varoval.




V centru Kišiněva poblíž budovy parlamentu se dnes sešlo několik set demonstrantů, které hlídá pořádková policie. Žádné incidenty nebyly dosud hlášeny. Předák opozice Vlad Filat dnes zdůraznil, že vládní místa odmítla žádost opozice o přepočítání hlasů z nedělních voleb.

Podle Ivany Skálové z organizace Člověk v tísni se Moldavané bouří především proti průběhu voleb. Objevily se totiž informace, že někteří lidé hlasovali víckrát a v urnách se ocitly i hlasy „mrtvých duší“.

Rumunský tisk dnes v souvislosti s úterními nepokoji v Kišiněvě poukazuje na to, že mládež použila nových multimediálních prostředků k rozpoutání hnutí, jež by mělo „otřást komunismem v Kišiněvě“. Připomíná, že revoltu odstartovalo několik zpráv na internetu ihned po oznámení výsledků nedělních voleb.