V Sieře Leoně odsoudili vůdce rebelů

Freetown - V Sieře Leone odsoudil zvláštní soud pro válečné zločiny velitele rebelů na 25 až 52 let vězení. Tři z nich byli usvědčeni ze zločinů proti lidskosti, kterých se dopustili v občanské válce v letech 1991 až 2002. Velitelé z povstalecké organizace Jednotná revoluční fronta byli odsouzeni za útoky na mírové jednotky, rekrutování dětských vojáků a zakládání nucených manželství. Rebelové zabíjeli, znásilňovali a mrzačili nevinné civilisty.

Velitelé RUF, jejíž povstání konflikt v Sieře Leone spustilo, byli odsouzeni mimo jiné za útoky na mírové jednotky, za rekrutování dětských vojáků a za zakládání nucených manželství.

Boje, které byly z velké části vedeny o příjmy z diamantových nalezišť v zemi, si vyžádaly nejméně 50 tisíc mrtvých, podle některých zdrojů až 200 tisíc. Konflikt je označován za jednu z nekrvavějších válek v moderních dějinách Afriky.

Odsouzení rebelové jsou poslední nejvýše postavení členové RUF, kteří jsou ještě naživu. Nejvyšší trest odnětí svobody přiřkl soud Issovi Hassanovi Sesayovi - 52 let. Morris Kallon dostal 40 a Augustine Gbao 25 let.

Vydáno pod