Volby v Indonésii provází násilí, zatím vede Golkar

Jakarta - Násilnosti, které vypukly před začátkem dnešních parlamentních voleb v Indonésii, si vyžádaly nejméně šest lidských životů. Největší napětí je ve východoindonéské provincii Papua, která se v posledních desetiletích potýká se separatisty. Výsledky dnešních voleb budou mít značný vliv na to, kdo se stane příštím prezidentem této nejlidnatější demokratické země s převahou muslimského obyvatelstva. Volební místnosti se zavřely v 08:00 SELČ. Hlasovat může asi 171 milionů voličů, kteří si vybírají kandidáty 38 stran. Strana nebo koalice, která získá pětinu křesel v 560členném parlamentu nebo čtvrtinu voličských hlasů, může nominovat kandidáta na úřad prezidenta.

Dle předběžných výsledků vede největší uskupení - Golkar 

Dle informací rychlého průzkumu specializovaného ústavu LSS vede ve volbách nejpočetnější politické uskupení Golkar se ziskem 33,7 procenta hlasů. Výsledky ústavu LSS byly zveřejněny dnes krátce po 08:00 SELČ, kdy se v zemi uzavřely volební místnosti. 

Demokratická strana současného prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona, která byla před volbami označována za favorita, je zatím na třetím místě se ziskem 9,9 procenta hlasů. Druhá je Strana národního mandátu (PAN), pro níž údajně hlasovalo 13 procent voličů.

Golkar má lepší výsledky, než se předpokládalo

Dosud zveřejněné výsledky uskupení Golkar jsou mnohem lepší, než naznačovaly průzkumy před volbami. Naproti tomu Demokratická strana zatím výrazně zaostává za předvolebními očekáváními. 

Prezidentské volby se v Indonésii budou konat v červenci.

Podle analytiků by méně hlasů mohly dostat nábožensky orientované strany, které měly úspěch v posledních volbách před pěti lety. Většina z 210 milionů muslimů žijících v Indonésii vyznává umírněnou formu islámu. Kandidáti se ve volební kampani věnovali celé řadě témat, od dopadů nynější globální krize až po boj s korupcí. Na rozdíl od posledních voleb v Indonésii již nehrají významnou roli bezpečnostní otázky, což mnozí přičítají politice prezidenta Yudhoyona. Poslední útok teroristické skupiny, která byla napojená na mezinárodní síť al-Káida, země zažila před čtyřmi lety. V provincii Aceh je po uzavření mírové dohody z roku 2005 po třech desetiletích konfliktu poměrně klid.

Aceh a Papua jsou jedinými provinciemi, kde předvolební kampaň poznamenaly násilné incidenty, nicméně nepředpokládá se, že by se situace mohla vymknout kontrole. Indonésané dnes vybírají také nové členy místních a provinčních zastupitelstev.