CIA uzavřela ve světě svá tajná vězení

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) uzavřela ve světě všechna svá takzvaná tajná vězení, ve kterých mělo údajně docházet k zadržování a mučení osob podezřelých z terorismu. Ve čtvrtek to oznámil ředitel CIA Leon Panetta. CIA podle něho také přerušila spolupráci se soukromými agenturami, od kterých si do věznic najímala strážníky.

V tajných věznicích mělo docházet k zadržování osob podezřelých z terorismu. Při výsleších vyšetřovatelé údajně používali kontroverzní metody jako například waterboarding, která ve vyslýchaném vyvolává dojem tonutí.

Americký prezident Barack Obama krátce po své lednovém nástupu do funkce slíbil, že tato zadržovací centra uzavře. Učinil tak i v případě americké základny Guantánamo, kde USA zadržují cizince podezřelé z terorismu a kterou opakovaně kritizovaly organizace na ochranu lidských práv.

Panetta ve svém dopise zdůraznil, že CIA již nepoužívá při své práci „nepřiměřené výslechové metody“. Dodal však, že Ústřední zpravodajská služba si ponechává pravomoci zadržovat podezřelé osoby na přechodné období.

Informace o tajných amerických vězeních mimo území USA se dostaly na veřejnost v roce 2005. V médiích se psalo o tom, že byly umístěny také v některých postkomunistických zemích, včetně České republiky. Tyto informace se však nepotvrdily a státy, kterých se spekulace týkaly, je popřely.

V roce 2006 tehdejší americký prezident George Bush připustil, že CIA mimo území USA zadržuje osoby podezřelé z terorismu, nespecifikoval však, ve kterých zemích.

Ústředí CIA
Zdroj: ČT24