Křesťanský svět slaví Velký pátek poutěmi a ukřižováním

Jeruzalém/Manila - Křesťané na celém světě si na Velký pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Stovky věřících dnes putovaly po Via dolorosa k jeruzalémskému Chrámu Božího hrobu, stojícímu na místě, kde byl podle tradice Ježíš přibit na kříž a kde vstal z mrtvých. Ukřižování některé věřící fascinuje natolik, že ho chtějí zakusit na vlastní kůži. Tohoto tradičního krvavého rituálu na Filipínách se vedle místních katolíků letos zúčastnil i jeden Australan, filipínští církevní představitelé ale rituál odmítají jako zbytečný cirkus pro turisty.

V Jeruzalémě poutníci nesli na ramenou kříž jako připomínku Kristovy cesty. Procesí se cestou k chrámu míjelo s muslimy směřujícími do jeruzalémských mešit k pátečním modlitbám i s židy mířícími ke Zdi nářků. Via dolorosa neboli Křížová cesta vede křivolakými uličkami jeruzalémského Starého města a je na ní 14 míst, na nichž se Kristus na své cestě na smrt zastavil.

Filipínského ukřižování se zúčastnil i Australan, církvi se to ale nelíbí

Velký pátek je jeden z největších křesťanských svátků, den půstu, ticha a rozjímání nad Ježíšovou smrtí na kříži. Severní Filipíny si tento svátek připomínají již několik desítek let dobrovolným přibíjením věřících na kříže. Letos se rituálu ve městě Paombong vedle filipínských katolíků poprvé zúčastnil i cizinec: třiatřicetiletý Australan John Michael. Církevní představitelé se však od krvavých praktik distancují. Zhruba 80 procent z 90 milionů obyvatel Filipín jsou římští katolíci.

Michael v dlouhé paruce a s trnovou korunou na hlavě křičel bolestí, když jej přibíjeli na dřevěný kříž. On a čtyři další vyznavači katolické víry, včetně jedné ženy, byli křižováni na basketbalovém hřišti ve městě Paombong v provincii Bulacan na severu Filipín. Přihlížely tisíce diváků. Okolní vesnice byly svědky nejméně 25 ukřižování. Kromě samotného křižování si mnoho mužů bičovalo krvácející holá záda, čímž odčiňovali své hříchy. Arcibiskup města San Fernando Paciano Aniceto rituály odmítá a vyzval věřící, aby nedělali z velikonočního týdne cirkus pro turisty. K tomu se připojil i starosta města Oscar Rodriguez.