Čína předložila dvouletý plán na ochranu lidských práv

Peking - Čínská vláda dnes schválila první akční plán na posílení lidských práv v zemi. Dokument podle čínské státní agentury Nová Čína slibuje lepší právní ochranu osob a více politických práv. Slibuje, že komunistická vláda udělá více pro to, aby se předcházelo protiprávnímu věznění a mučení a aby se zlepšil život menšin, žen, nezaměstnaných a invalidů. S novým plánem přichází čínská vláda dva měsíce před 20. výročím krvavého zásahu armády proti protestujícím na pekingském náměstí Tchien-an-men (4. června 1989).

Podle zahraničních komentářů je plán příliš deklarativní, často bez upřesnění, jak se jeho body budou naplňovat. Joshua Rosenzweig z nadace na ochranu lidských práv Dui Hua se sídlem v USA také kritizuje čínský plán jako příliš mělký a nekonkrétní, nicméně už samotná forma dokumentu je podle něj významným krokem v zemi, kde jsou dlouhodobě hrubě porušována lidská práva.

Peking potvrdil, že lidská práva vnímá jinak než Západ. „Při respektování všeobecných principů lidských práv dává čínská vláda ve světle základních skutečností v Číně přednost ochraně práv lidí na obživu a osobní rozvoj,“ stojí v úvodu dvaapadesátistranného dokumentu.

Vláda zdůrazňuje úsilí, které musí vyvíjet pro zvyšování základních životních standardů obyvatel, kterých je v Číně odhadem 1,32 miliardy, tedy asi pětina celosvětové populace. Peking prý také zaručuje prostřednictvím zákonů všem právo na rovnou účast na vývoji v zemi.

Čína je již desítky let opakovaně kritizována za nedodržování Všeobecné deklarace lidských práv. Nejdiskutovanější je himalájská autonomní provincie Tibet, kterou čínská armáda (tehdy jako nezávislý stát) v padesátých letech obsadila, a podle kritiků tam od té doby systematicky porušuje lidská práva tibetské menšiny.