Zardárí odsouhlasil islámské právo v údolí Svát

Islámábád - Pákistánští poslanci přiměli prezidenta Asífa Alího Zardárího podepsat zákon, který zavádí islámské právo šaría v údolí Svát a okolí na severozápadě země. Provinční vláda v této oblasti už v únoru souhlasila se zavedením práva výměnou za zastavení bojů s Talibanem. Tamní úřady už ho začaly uplatňovat. Západ to pokládá za nebezpečný ústupek extremistům.

Provinční vláda v severozápadním Pákistánu souhlasila letos v únoru se zavedením islámského práva v údolí Svát a v okolních oblastech výměnou za příměří s Talibanem.

Podle západních kritiků je ale tento krok nebezpečným ústupkem extremistům. I proto dlouho Zardárí podpis nařízení odkládal a opakoval, že počká, dokud v oblasti skutečně nenastane mír.

Zardárího otálení se nelíbilo místním politikům, kteří vyvinuli tlak na parlament. Ten jednomyslně schválil rezoluci, jež prezidentovi doporučila předpis podepsat. Ovšem už před jeho podpisem soudci školení v islámském právu začali v údolí Svát rozhodovat na základě šaríi a očití svědkové uvádějí, že Taliban má většinu této oblasti prakticky pod kontrolou.

Údolí Svát
Zdroj: ČT24