Čechům se otevře evropský pracovní trh - kromě Rakouska a Německa

Brusel - Od května budou moci Češi pracovat téměř v celé Evropské unii - kromě Německa a Rakouska. Belgie a Dánsko totiž právě od května otevřou svůj pracovní trh osmi státům, které se staly členy EU v roce 2004. Rozhodnutí neusilovat o prodloužení výjimky do května 2011 padlo podle belgických médií na jednání ministrů belgické vlády těsně před Velikonocemi, Dánsko o odstranění bariér rozhodlo již loni. Vedle Česka se uvolnění belgického a dánského pracovního trhu týká ještě Slovenska, Slovinska, Maďarska, Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Českou republiku ve snaze o odstranění bariér podporuje i Evropské komise, která opakovaně k úplnému otevření pracovních trhů vyzvala. Rakousko a Německo ale výjimku s největší pravděpodobností využijí v plné délce, i když i zde pro řadu povolání či pro lidi s patřičnou kvalifikací už klasické pracovní povolení rovněž není třeba. Do konce dubna ale budou muset obě země předložit Evropské komisi důkazy o tom, že by zrušení omezení mohlo ohrozit jejich pracovní trhy. Komise pak zhodnotí, zda důvody namístě či nikoli.

Brusel mimo jiné loni vypracoval analýzu dopadů rozšíření na pracovní trh. Podle ní se rozhodně nepotvrdily obavy, že lidé z „nových zemí“ zaplaví pracovní trh ve „starých státech“. Rozšíření naopak mělo jednoznačně pozitivní dopady. Poslední možné přechodné období pro otevření pracovního trhu končí v květnu 2011.

Vydáno pod