Lamanšská blokáda skončila, francouzská vláda ustoupila

Calais/Paříž - Lodní provoz mezi Francií a Velkou Británií se po dvoudenní blokádě vrací k normálu. Francouzští rybáři odvolali protesty proti nízkým kvótám na lov tresek, vláda Nicolase Sarkozyho zvažuje, že jim vyplatí kompenzace ve výši čtyř milionů eur. Francouzský ministr zemědělství Michel Barnier dnes také prohlásil, že v příštích dnech uzavře dohodu s jinými zeměmi EU o částečném převzetí jejich kvót v oblasti rybolovu výměnou za jiné ústupky. Rybáři uvolnili blokádu přístavů na severu Francie v časných ranních hodinách a byla obnovena lodní přeprava do Velké Británie.

Kvóty Evropské unie na lov například tresek a mořských jazyků pro tento rok francouzští rybáři již prakticky vyčerpali. Zvýšení kvót ale Evropská komise rezolutně odmítá a Barnier k tomu řekl, že Francie ani nebude usilovat o dodatečné změny. Čtyřmilionovou pomoc ovšem hodlá komise přezkoumat, zda neporušuje unijní pravidla.

Rybáři zahájili protestní akce v úterý se stovkou lodí v hlavním rybářském přístavu v zemi Boulogne-sur-Mer a postupně zablokovali všechny větší přístavy v oblasti včetně Dunkerque a Calais, z nichž jezdí trajekty do Británie. Přístavy jsou po dvoudenní blokádě, kterou čím dál tím více ostře kritizují Britové, opět otevřené a zavírat se už nemají. Rybáři chtějí nyní blokovat jen závod na zpracování ryb a jiných mořských plodů v Boulogne-sur-Mer.

Rybáři se obávají, že jejich profese je ohrožena zánikem, nejen Evropská komise zase zastává názor, že rybolov u evropských břehů je příliš intenzivní a že je vážně narušena obnova rybí populace v mořích. V posledních dvou letech v nich byl zjištěn větší výskyt tresek a například Francie dosáhla zvýšení kvót o 30 procent pro letošní rok a o 25 procent loni v červnu.