Střet obyvatel Keni s členy místní sekty si vyžádal 24 mrtvých

Karatina - Nejmíň 24 lidí zemřelo při násilnostech v keňské Karatině. Místní obyvatelé se tam střetli se členy zakázané sekty Mungiki. Policie 37 lidí zatkla. Obyvatelé se údajně bránili vybírání výpalného, sekta totiž funguje v podstatě jako mafie. Podle odhadů má po celé zemi tisíce členů, kteří většinou pochází z řad nezaměstnané mládeže a mají kontakty na některé politiky.

Většina obětí pochází z řad Mungiki, tři lidé byli těžce zraněni a policie zatkla 37 osob. Zabavila také velké množství mačet, sekyr a holí, které byly v bojích použity. Důvodem střetu byla podle předběžného policejního vyšetření snaha Mungiki vyhnat z města Karatina obyvatele, kteří se sem přistěhovali z oblasti, v níž byli členové sekty předtím lynčováni.

Mungiki převážně mladí příslušníci nejpočetnějšího keňského kmene Kikujů, kteří odmítají „západní“ křesťanské tradice a modlí se k bohu hory Keňa. Sekta, jejíž název v překladu znamená „dav“, se inspirovala myšlenkami keňského povstaleckého hnutí Mau Mau. Po vzoru jeho bojovníků nosí členové Mungiki vlasy smotané do dredů. Sekta má podle odhadů v Keni tisíce členů, kteří většinou pochází z řad nezaměstnané mládeže. Udržuje také vazby s politiky a vlivnými kikujskými rodinami.    

Kvůli politickému násilí, vraždám a vybírání výpalného od majitelů taxíků a dalších vozidel sloužících k veřejné dopravě byla sekta v roce 2002 oficiálně zakázána, v zemi však působí i nadále. Skupina je známá krutým mučením a utínáním hlav některých ze svých obětí. Před dvěma roky policie tvrdě zakročila proti členům Mungiki v keňském hlavním městě Nairobi, kde zabila údajně stovky jejích přívrženců.

Vydáno pod